Oružari zbog duga firme za PIO nemaju punu penziju 1Foto: Branko Vučković

Dugovi i gubici Zastave oružja, prema saznanjima našeg lista, dostigli su 210 miliona evra, s time što još uvek nije uračunat poslovni minus za 2020. godinu.

astavinim oružarima doprinosi za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) kumulativno nisu uplaćeni sada već ravno šest i po godina.

Doprinosi im najpre nisu uplaćivani od 2010. do 2014, da bi im, bez „pokrivanja“ tog perioda, ponovo bili uplaćivani od početka 2015. do avgusta 2019, od kada je povezivanje radnog staža radnicima Zastave oružja ponovo obustavljeno, a da li će i kada bude obnovljeno, ne zna se, niti ko o tome, sudeći prema informacijama iz fabrike i Ministarstva odbrane, više vodi računa.

Dodatna nevolja odnosi se na činjenicu da od početka avgusta 2019. naovamo, doprinosi za PIO nisu uplaćeni niti se uplaćuju ni radnicima koji odlaze penziju.

Do avgusta prošle godine staž je povezivan barem onim oružarima koji su stekli uslov za penziju, kako im ona ne bi bila umanjena. U poslednjih godinu i po dana to više nije slučaj.

S druge strane, radnici koji su u fabrici proveli četiri i po decenije, i nemaju napunjenih 65 godina života, a ipak bi hteli da odu u penziju, to ne mogu da učine, jer im radni staž nije povezan.

– U penziju sam otišao 3. septembra prošle godine, a doprinosi mi nisu uplaćivani od avgusta prethodne godine do tada. Sada imam privremeno rešenje o penziji, koja mi je umanjena zbog neplaćenih doprinosa – kaže za naš list oružar Miloš Milošević. Napominje da je, koliko je njemu poznato, od septembra prošle godine do sada iz fabrike oružja u penziju bez povezanog radnog otišlo stotinak radnika.

Svim radnicima Zastave oružja za neuplaćene doprinose za PIO duguje se oko 2,5 milijardi dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari