Osnovali firmu dva dana pred konkurs pa dobili tender 1Foto: FoNet Nenad Đorđević

Iako je zakonom propisano da se ribarska područja u Srbiji dodeljuju isključivo na konkursu, u poslednje tri godine u čak četiri navrata Ministarstvo poljoprivrede je dodeljivalo ribarska područja privremeno…

… da bi na poslednjem konkursu u novembru 2016, prema podacima u koje je Danas imao uvid, pojedine firme dobile područja na korišćenje na čak deset godina, uprkos tome što nisi ispunjavale uslove.

U Srbiji trenutno postoji 17 ribarskih područja koja na upravljanje dobijaju javna preduzeća ili privatne firme specijalizovane za tu delatnost, a najveći deo sistema čuvanja i upravljanja vodama se finansira od prodatih dozvola ribolovcima. Konkretno, za na primer 3.000 prodatih dozvola, firma koja upravlja područjem može da dobije 18 miliona dinara, od čega se oduzima PDV i 10 odsto koliko ode na razne takse.

Agonija oko dodele ribarskih područja traje već duže vreme, a sve je počelo još 2013. kada je prvi put područje dodeljeno privremeno, jer nije bilo konkursa. Posle te prve privremene dodele, ribarska područja se dodeljuju još tri puta privremeno, iako je u Zakonu o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda definisano da se ribarska područja mogu maksimalno privremeno dodeliti dva puta po godinu dana. U međuvremenu je u decembru 2014. donet i novi zakon, koji je doneo sitne promene, a jedna od njih je da se umesto na pet godina vode dodeljuju na 10 godina.

Posle neuspelog konkursa iz 2015. Ministarstvo poljoprivrede daje privremene dozvole pojedinim novootvorenim firmama, a posebna priča je sa firmom Cassini fishing iz Arilja, koja je na poslednjem konkursu u novembru 2016. na deset godina dobila da upravlja ribarskim područjem Kolubara.

Rafailo Mitrović, direktor firme Eko ribarstvo koja je bila direktni konkurent Cassini fishingu na ovom konkursu za područje Kolubare kaže za Danas da je firma iz Arilja registrovana dva dana pre nego što je raspisan konkurs koji je kao pisan za njih.

– Naša firma je do tada upravljala tim područjem a konkursom iz 2016. ono je dodeljeno njima, iako nisu ispunjavali uslove. Oni su priložili potvrdu da imaju 10 čamaca, mi smo imali pet. Međutim, posle će se ispostaviti da oni nisu imali nijedan od tih 10 čamaca, već da je firma Cassini sport navodno prodala Cassini fishingu 10 čamaca, odnosno da su sami sebi prodali čamce kojih ustvari nije ni bilo – kaže Mitrović.

Osim toga, kako tvrdi naš sagovornik, jedan od uslova u konkursu bio je da stručno lice u firmi mora da priloži overenu fotokopiju diplome i uverenja o završenom i položenom ispitu iz oblasti ribarstva ili ihtiologije, a da je Cassini fishing priložila samo – indeks. Mitrović napominje kako su Cassini fishing u konkursnoj dokumentaciji tek kasnije dopisali da će imati 16 ribočuvara, kako bi osigurali da imaju više bodova od firme Eko ribarstvo koja je prijavila njih 13.

Mitrović kaže da su oni podneli tužbu Upravnom sudu, što su nam potvrdili i u Ministarstvu poljoprivrede. U Ministarstvu, osim toga, kažu da je firma Cassini fishing osim originala indeksa, dostavila u konkursnoj dokumentaciji i original diplomu.

Prema podacima iz APR, Cassini fishing je osnovan 7. novembra 2016, samo dva dana pre raspisivanja konkursa za dodelu ribarskih područja. Kao direktor se navodi Predrag Ičelić, a firma je registrovana na adresu Cerova bb, Arilje. Isti vlasnik je na istoj adresi, prema podacima APR, samo pet godina ranije registrovao firmu Cassini sport koja se bavila sasvim drugom delatnošću – šivenjem uniformi i odeće. Navodno, Cassini fishing je uspeo da dobije ribarsko područje Kolubara na deset godina, a RB Sava na godinu dana privremeno (iako za to nisu ni konkurisali) zahvaljujući vezi sa jednim od pomoćnika ministra u Ministarstvu poljoprivrede, međutim, kako od ove firme i njenog direktora Predraga Ičelića juče nismo dobili odgovore, ovu informaciju nismo uspeli da potvrdimo.

Srbijašume radile nepropisno, pa dobile novi posao 

Ministarstvo poljoprivrede je u jesen 2015. raspisalo konkurs kako bi podelilo ribarska područja, da bi jedan dan pre isteka roka, bio dat novi rok sa jednom ključnom izmenom – jedan korisnik može da konkuriše za neograničen broj ribarskih područja, dok je u prethodnim uslovima konkursa bilo tako da jedan korisnik može da konkuriše za najviše dva područja.

U takvoj raspodeli snaga JP Srbijašume dobijaju na korišćenje čak četiri područja, Dunav, Mlava, Beograd i Timok, a u Ministarstvu za Danas objašnjavaju da je do promene konkursa došlo upravo zbog primedbe ovog javnog preduzeća da je uslov o ograničenju na dva područja neustavan.

Uprkos tome što je inspekcija odlučila da zbog niza neregularnosti oduzme ribarsko područje Mlava Srbijašumma, Ministarstvo je ponovo isto to područje dodelilo ovom javnom preduzeću na privremeno korišćenje. Na pitanje zbog čega je to urađeno, u Ministarstvu kažu da su Srbijašume podnele urednu dokumentaciju propisanu uslovima konkursa.

– Kako su nakon bodovanja po konkursu ostvarili veći broj bodova u odnosu na drugog kandidata ovo RP im je ustupljeno na korišćenje. Za uočene nepravilnosti u radu ovog korisnika u toku važenja privremenog ugovora 2016. godine nadležni republički inspektor je podneo prekršajne prijave – ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari