Otpuštenom sindikalisti ne daju status uzbunjivača 1Foto: Vesna Torović

Rade Rašović, nekadašnji sindikalni lider i član gradske Radne grupe za kontrolu poslovanja niškog pogrebnog preduzeća „Gorica“, koji je dobio otkaz nakon što je godinama ukazivao na zloupotrebe menadžmenta…

… među kojima su i sahranjivanje socijalnih slučajeva u sanducima od dasaka ili raspadanje leševa zbog neispravnih hladnjača, koje su nedavno šokirale javnost – nije dobio status uzbunjivača. Viši sud u Nišu ovih dana je odbacio kao „nedozvoljenu“ Rašovićevu tužbu u delu kojim traži zaštitu kao uzbunjivač.

U odluci Višeg suda, koju je potpisao sudija Dragan Krstić, navodi se da se Rašovićeva tužba odbacuje kao nedozvoljena u delu kojim je tražio da se utvrdi da je JKP „Gorica“ rešenjem o otkazu, donetom u februaru ove godine, prema njemu izvršila štetnu radnju zbog prethodnog uzbunjivanja. U odluci se navodi da taj sud „nije nadležan da sudi o zakonitosti pojedinačnog akta poslodavca koji je vezan za radne odnose“, već je za to nadležan Osnovni sud.

Sudija Krstić precizira da Zakon o uređenju sudova propisuje da o sporovima vezi sa radnim odnosom u prvom stepenu odlučuje osnovni sud, a da se po Zakonu o zaštiti uzbunjivača u parničnom postupku za dobijanje te vrste zaštite „ne može pobijati zakonitost pojedinačnog akta poslodavca koji je u vezi sa pravima, obavezama i odgovornostima zaposlenog po osnovu rada“. On dodaje da je Rašović pred Osnovnim sudom u Nišu, u martu ove godine, već pokrenuo postupak za poništenje rešenja o otkazu.

– Ovo je presedan, zbog kojeg ćemo se žaliti Apelacionom sudu, pa potom i Vrhovnom kasacionom sudu, a ako bude bilo potrebe i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Ja nisam od Višeg suda tražio da oceni zakonitost mog rešenja o otkazu – tim povodom vodim spor pred Osnovnim sudom, već da me uzme u zaštitu zbog štetne radnje koju trpim zbog mog uzbunjivanja, a ta štetna radnja je otkaz – kaže Rašović za Danas.

Rašović kaže da je „očigledno reč o čistoj politici“, pošto su u čitav slučaj oko dešavanja u „Gorici“ umešani gradonačelnik Niša Darko Bulatović i drugi vladajući niški političari. Uveren je da su oni uticali na ovu odluku. On kaže da je sudija Krstić neposredno nakon ovakve odluke avanzovao u sudiju Apelacionog suda u Nišu.

Kao poverenik ASNS-a za „Goricu“ Rašović je pisao zvanične dopise svom preduzeću i gradonačelniku Bulatoviću, a protiv direktora „Gorice“ Igora Novakovića podnosio je i krivične prijave. Kao član Radnog tima uputio je u izveštaj Bulatoviću i budžetskoj inspekciji. Prema njegovim rečima, gradonačelnik Bulatović je čekao osam meseci da izveštaj dostavi budžetskoj inspekciji, dok je ključna dopuna izveštaja nestala. Na jednoj od sednica Skupštine grada opozicioni odbornik Branislav Jovanović kazao je da je „policija, posle više meseci, pronašla tu dopunu izveštaja u gradonačelnikovom kabinetu, ispod televizora“.

Rašović je u zvaničnim dopisima i u medijima navodio da se deo umrlih koji su socijalni slučajevi sahranjuje u sanducima od dasaka, iako je novac za civilizovanu sahranu uplaćivan preduzeću. Takođe je tvrdio da se zbog neispravnih hladnjača „Gorice“ leševi u Kliničkom centru Niš raspadaju, a neki od njih zbog neažurnosti stoje i po četiri meseca u hladnjači na Novom groblju.

Prema njegovim rečima, deo novca koji građani uplaćuju za sahrane navodno ne završava na računu preduzeća. Radna jedinica „Gorice“ koja se bavila izradom spomenika je uništena, a taj unosni posao je navodno bez tendera predat privatnim kamenorezačkim radnjama, koje tu uslugu naplaćuju i do 20 odsto skuplje. Menadžment je povećao sopstvene plate do 30 odsto odmah nakon što je po novoj sistematizaciji, u martu prošle godine, otpustio 55 radnika „radi smanjenja troškova“.

On je tvrdio da pojedini visoki gradski funkcioneri godinama unazad navodno zloupotrebljavaju „Goricu“ za sređivanje travnjaka, bašti ili ograda svojih raskošnih vikendica u okolini Niša, pošto se ona ranije bavila i ovakvim poslovima. Rašović je tvrdio i da neki od njih godinama koriste službene automobile Gorice, koji mesečno potroše i 200 litara goriva, dok kamioni „koji rade i u prvoj i u drugoj smeni“, troše po 80 litara. Kada su kao Radna grupa hteli da provere kuda su ti automobili putovali, rečeno im je da su „nalozi nestali“. Za to vreme radnici „Gorice“ voze „neispravna vozila i imaju udese“.

Menadžment „Gorice“ demantovao je skoro sve te optužbe. Rašoviću je posebno zamereno što je u medijima „iznosio lažne podatke“ o tome da deo novca od sahrana navodno završava van preduzeća i da se leševi koji čekaju na sahranjivanje raspadaju, uz tvrdnju da finansijski izveštaji i ispravnost hladnjača „govore drugačije“.

Otkaz

Rašović, koji je u „Gorici“ bio poslovođa za građevinske radove, otkaz je dobio krajem februara ove godine, poštom. U rešenju se navodi da mu radni odnos prestaje „zbog nepoštovanja radne discipline, odnosno zbog toga što je njegovo ponašanje takvo da ne može da nastavi rad kod poslodavca“.

Na spisku njegovih „disciplinskih propusta“ nalazi se „iznošenje neistina i širenje lažnih vesti o poslovanju preduzeća u medijima“, čime je „izazivao veliko uznemirenje građana“ ili „kriminalizovao pojedine ličnosti iz menadžmenta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari