Pad Euribora, manja kamata na kredite 1Foto: EPA/ Adrian DENNIS

Kamatna stopa Euribor poslednjih dana doživela je rekordan pad, a u Udruženju banaka Srbije (UBS) ocenjuju da smanjenje Euribora generalno pozitivno deluje na sve dužnike, naročito ako su zaključili kreditne ugovore sa bankama u kojima je kamatna stopa na pozajmljena sredstva izražena kao zbir marže banke i Euribora, prenosi portal Biznis.rsiznis

„Većina kredita u našoj zemlji, koja je indeksirana u evrima, vezana je za Euribor.

Kod svih ovih kredita biće primenjena nova stopa i ukupna kamata biće niža, a samim tim i mesečne rate za otplatu kredita.

Vrednost Euribora direktno utiče na visinu kamate koju plaćamo i te kamate su sada na istorijski niskom nivou, jer Euribor ima negativnu vrednost“, navode iz Udruženja banaka Srbije. Euribor se primenjuje za svaki kredit u kome je kod ugovaranja dogovoreno da se kamatna stopa izražava kao zbir vrednosti Euribora i kamatne marže koju naplaćuje banka.

To se odnosi na sve namene kredita (stambeni i drugi), i na sve kredite, i ranije ugovorene i one koji se ubuduće ugovore sa Euribor klauzulom.

I u poslovnim bankama ističu da će pad Euribora svakako uticati na smanjenje rata kredita u otplati, odnosno na smanjenje mesečnih obaveza koje klijenti imaju po osnovu kredita kod kojih se kamatne stope usklađuju sa kretanjem vrednosti Euribora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari