Pao dogovor o brašnu, nema kontramera 1Foto: MTTT

Posle tri dana intenzivnih pregovora Makedonija i Srbija postigle su danas dogovor u Skoplju, brašno iz Srbije ići će za Makedoniju, a naša Vlada neće uvoditi nikakve kontramere kako je to bilo najavljeno.

Dogovor u 10 tačaka sa južnim susedom pao je juče na sastanku makedonskog ministra poljoprivrede Ljupča Nikolovskog i srpskog ministra trgovine Rasim Ljajića u Skoplju.

Prve dve tačke dogovora iste su kao što je makedonski ministar predložio nakon što je Rasim Ljajić u izjavi za Danas u ponedeljak najavio uvođenje kontramera Makedoniji. Naime, prema tom predlogu koji se nalazi i u ovom sporazumu kontrolne markice na uvozna pakovanja brašna od jedan, dva i pet kilograma biće stavljane u Srbiji, a na ona od 25 i 50 kilograma u Makedoniji.

Na sastanku Ljajića i Nikolovskog dogovoreno je i formiranje Komiteta za rešavanje vancarinskih barijera, koji će se sastati prvi put 14. marta u Beogradu. U planu je da ovaj Komitet u narednih 30 dana nađe sistemsko i trajno rešenje za problem u međusobnoj trgovini brašnom.

Jedan od zadataka Komiteta biće i da kontroliše opravdanost uvođenja markica i „ako postoji saglasnost privrednih komora dve zemlje, radiće se na njihovom potpunom ukidanju“.

Obe države, odnosno njihovi predstavnici na sastanku u makedonskom Ministarstvu poljoprivrede juče, saglasile su se da će pojačati kontrolu kako bi se suzbila nelegalna ekonomija, kao i da će poštovati bilateralne sporazume o fitosanitarnoj saradnji i saradnji u oblasti bezbednosti hrane koje su potpisale još 2012. godine. Poslednjom tačkom zaključka sa sastanka u Skoplju dogovoreno je da Komitet zaseda najmanje jednom u tri meseca, kako bi pratio rezultate i sprečio nove pojave necerinskih prepreka.

Makedonske vlasti, naime, uvele su pre dve nedelje mere i otežale izvoz brašna iz Srbije, zbog čega su srpski proizvođači i izvoznici brašna zatražili od Vlade Srbije da što pre reaguje kontramerama. Ministar trgovine rekao je za naš list ranije kako je ovo 13. put u poslednjih sedam godina da se sporimo sa Makedonijom oko brašna i da, kako su mu rekli izvoznici, na mesečnom nivou zbog ovoga gubimo 200.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari