Penzioneri i bivši radnici PKB i danas blokiraju saobraćaj 1Bivši radnici PKB Foto: Selena Kosorić (Arhiva)

Udruženje penzionera i bivših radnika Poljoprivredne korporacije „Beograd“ (PKB) počeo je protest u podne pred zgradom Predsedništva Srbije.

Okupljeno je oko 300 penzionera i bivših radnika PKB, a trenutno se nalaze ispred grade RTS ispred koje se nalazi obezbeđenje.

Kako javlja N1 blokiran je saobraćaj oko Skupštine Srbije i kod RTS-a. Oni zahtevaju da im se isplate naknade na ime akcija koje nisu dobili zbog nezakonite promene statusa tog preduzeća, rekao je danas agenciji Beta predsednik tog udruženja Milinko Miladinović.

Udruženje je, kako je rekao, već pokrenulo sudski proces, ali se ročište odložilo i peti put, a u međuvremenu u decembru prošle godine dobilo je ponudu predsednika odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Martinovića da se sudski poravnaju, ali se Marinović od tada ne javlja ni na telefon.

Društveno preduzeće PKB je 2015. godine raznim zaključcima, a jedan od njih je potpisao i sadašnji predsednik države Aleksandar Vučić, prešlo u državno vlasništvo, a kada je 2018. godine prodato kompaniji Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata po Zakonu o privatizaciji radnici su imali pravo na akcije, ali im je to pravo uskraćeno.

Udruženje koga čini oko 3.000 penzionera i bivših radnika sada na ime naknada potražuje oko 11 miliona evra.

PKB, odnosno najveći deo te firme je prodat 2018. godine za 122 miliona evra kao imovina u koju spada oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, stočni fond od oko 17.000 grla, na desetine mašina i rezervnih delova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari