Ovakvo ponašanje države samo unosi nemir na tržištu – neuredan je platiša, ima ogromna dugovanja koja se multiplikativno šire, ne plaća onima koji su gradili, ne vraća PDV i bitno doprinosi nelikvidnosti preduzeća.

Zato ne mogu da budem optimista kao što su pojedini članovi Vlade, a najviše me brine reetatizacija privrede i društva u koju upadamo. Osim toga, ne vidim spremnost da se izvrši departizacija države, a to su najveći troškovi u sistemu, jer ne dozvoljavaju reforme. Ovako je, u razgovoru za Magazin Biznis, Goran Pitić, predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke u Srbiji i profesor na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA), ocenio stanje u društvu i ekonomiji u kriznoj 2009. godini.

Komentarišući procene, koje se sve češće mogu čuti, da Srbiji preti bankrot, Pitićkaže da je taj negativni scenario zasnovan na tome što država ne čini ono što bi trebalo da bi se dobila fleksibilnija i modernija privreda. „Država, očigledno, ne odgovora na izazove koji su pred njom. Cene, kurs, kamatne stope, nezaposlenost… jesu važna pitanja, ali činjenica je, takođe, da su to sve posledice, a mi smo posledice, a ne uzroke, nametnuli kao glavne teme. A uzrok je država koja nije uspela da izvede strukturne promene niti da osnaži privredu kroz povećanje konkurentnosti. Mi imamo državu koja svakog dana sve više poskupljuje i do koje mere to može da ide, najbolje se vidi po rezultatima rada javnih preduzeća, koja imaju ozbiljne probleme jer ne znaju čemu služe – da li za razvoj, ili za zatvaranje rupa kada je to državi potrebno. Sve se to dešava zato što su mnoge važne teme zamenjene drugim, manje važnim. A vlade se razlikuju upravo po nivou odgovornosti za ono što čine danas, da bi se znalo kakvi su im rezultati sutra“, tvrdi Pitić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari