PKS: Podrška Nemačke jačanju Zapadnog Balkana i integraciji u EU 1Marko Čadež Foto: Nemanja Ilić (arhiva)

To je, kako se navodi, dogovoreno  na video konferenciji predsednika PKS Marka Čadeža sa nemačkim ministrom privrede i energetike Peterom Altmajerom i poslanikom Bundestaga Joahimom Fajferom.

Čadež i Altmajer saglasili su se o značaju jačanja ekonomske saradnje medju zemljama Zapadnog Balkana, „jer je to najbrži put do čvrstih medjusobnih odnosa u regionu, što vodi ka bržoj integraciji regiona u jedinstveno tržište EU“ .

Tokom predsedavanja Nemačke EU nekoliko ključnih dogadjaja i foruma doprineće geostrateškom položaju regiona i njegovom predstavljanju kao jedinstvene investicione destinacije, zahvaljujući dijalogu sa donosiocima odluka, vladama zemalja zapadnobalkanske šestorke i podršci Nemačke.

Šest privrednih komora Zapadnog Balkana okupljenih u asocijaciji Komorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke (KIF ZB6), organizovaće investicionu konferenciju u Nemačkoj, najavio je predsednik PKS.

Ukazao je da usled globalne pandemije brojne nemačke i evropske kompanije nastoje da optimizuju svoje lance snabdevanja, a „u tome postoji šansa za region Zapadnog Balkana“ .

„Veoma je važna i podrška Nemačke formiranju Poslovnog saveta KIF ZB6 na Samitu Zapadnog Balkana koji se u okviru Berlinskog procesa ove godine održava u Sofiji i koji će okupiti 20 najvećih privrednika regiona“, rekao je Čadež.

Dodao je da je „saradnja privrednih komora zemalja Zapadnog Balkana, udruženih u Komorski investicioni forum, u ekonomskom smislu usmerena je na stvaranje regionalnog ekonomskog prostora zasnovanog na punoj implementaciji četiri slobode na kojima počiva EU, a u političkom smislu učvršćuje integraciju regiona kroz formulisanje zajedničkog interesa, čime se daje dodatni podsticaj procesu pridruživanja EU“.

Altmajer je istakao značaj nastavka saradnje komora zapadnobalkanske šestorke, identifikovanje problema i otvorenih pitanja, kako bi se što efikasnije došlo do pragmatičnih rešenja.

„Redovni sastanci predsednika komora zemalja Zapadnog Balkana sa ključnim donosiocima odluka u EU doprineli bi uspostavljanju okvira za kontinuitet čvršće saradnje regiona i EU , poručio je Altmajer.

Poslanik u nemačkom Bundestagu, Joahim Fajfer je poručio da će se predsedavanje Nemačke EU iskoristiti da se preduzmu konkretni koraci kako bi se ispunili postavljeni ciljevi i otklonile barijere u regionu, što je zadatak ne samo za Nemačku nego i za sve druge buduće predsedavajuće EU.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.