Pobuna zbog stečaja fabrike 1Foto: Youtube/Printscreen (arhiva)

Bivši radnici Zastave kamiona koji mesecima već zahtevaju isplatu zaostalih zarada, te povezivanje radnog staža za period od 2010. do 2016, kada su i poslednje „kamiondžije“…

… uz neku od opcija iz ponuđenog socijalnog programa napustile fabričke hale, zakazali su za danas nastavak protesta, pošto im zahtevi, kako navode, uprkos obećanjima nadležnih, nisu ispunjeni.

Naprotiv, pobunjeni radnici Kamiona smatraju da ih je Vlada Srbije nedavno ponovo, po drugi put za minulih godinu dana prevarila podnošenjem inicijative za pokretanje stečajnog postupka u Zastavi kamioni, iako je, tvrde, sa nadležnima u Ministarstvu privrede prethodno bio postignut načelni dogovor koji je, tvrde, bio na tragu rešavanja postavljenih zahteva. Našem listu sredinom minule sedmice je potvrđeno da je na predlog Ministarstva privrede u Zastavi kamionima pokrenut predstečajni postupak. Prvo ročište u kragujevačkom Privrednom sudu zakazano je za sutra i na njemu će, s obzirom na to da je račun Kamiona, zbog duga od 3,3 milijarde dinara u blokadi već tri godine, gotovo izvesno biti doneta odluka o pokretanju stečaja u toj fabrici.

Preostala imovina Zastavine fabrike kamiona procenjena je na oko devet miliona evra. Imovina u vrednosti od pet miliona evra je, međutim, pod hipotekom banaka, dok je ostatak „predmet potraživanja dobavljača i drugih poverilaca, među kojima su i bivši radnici“. Nekadašnji radnici Kamiona strahuju da za njih neće ostati ništa dok se isplate ostali poverioci. Otuda bi, na današnjem skupu koji će, kao i do sada, biti organizovan na centralnom kragujevačkom trgu kod Krsta, trebalo da bude doneta odluka o radikalizaciji protesta i to bi trebalo da bude blokada železničkog saobraćaja na magistralnoj pruzi Kragujevac – Kraljevo.

Gotovo 300 bivših radnika Zastave kamioni, na ime neisplaćenih zarada, potražuje oko 80 miliona dinara, dok se pojedincima duguje između 150.000 i milion dinara. Za povezivanje radnog staža, odnosno za uplatu doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje bivšim radnicima Kamiona, država bi morala da izdvoji barem još nekoliko stotina miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari