Počela proizvodnja u Fijatu 1Foto: Fonet (arhiva)

U kompaniji Fiat Krajsler automobili (FCA) jutros je počela proizvodnja modela fiat 500L, posle zimskog kolektivnog odmora koji je počeo 12. decembra.

Predsednik Samostalnog sindikata FCA Zoran Marković, rekao je FoNetu da se proivodnja nastavlja u dve smene u kojima će se proizvoditi po 200 automobila dnevno.

U kompaniji FCA zaposleno je oko 2.400 radnika.

On je podsetio da ove godine ističe desetogodišnji ugovor o zajedničkom ulaganju u kragujevačku fabriku automobila, potpisan između Fiata i Vlade Srbije, dodajući da u sindikatu veruju da će ugovora s tom kompanijom biti produžen, kao i da će Fiat sigurno ostati u Kragujevcu.

Prema našim procenama 2018. godina je presudna jer očekujemo produženje i proširenje ugovora uvođenjem u proizvodnju novog modela, što bi donelo veću uposlenost radnika. Izvesno je da će ova godina biti dinamična zbog predstojećih pregovora Vlade i Fiata, a samim tim i proizvodnje u kompaniji, rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, radnici FCA će u februaru primiti januarsku zaradu s drugim delom povećanja koji je dogovoren prošlog leta u pregovorima nakon višenedeljnog štrajka.

Po tom dogovoru zarada će biti povećana za ukupno 9,54 odsto, što znači da će najniža bruto osnovica za prvi platni razred iznositi 42.250 dinara, rekao je Marković.

Jutros su, nakon zimskog kolektivnog odmora, počele rad i kooperantske kompanije u Industrijskoj zoni „Grošnica“, koje snabdevaju delovima fabriku automobila.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari