Počela realizacija projekta “Unapređenje položaja žena sa sela i njihovo ekonomsko osnaživanje" u Golupcu 1Foto: tvrdjavagolubackigrad.rs

Realizacija projekta “Unapređenje položaja žena sa sela i njihovo ekonomsko osnaživanje”, koji podržava Vlada Švajcarske u okviru programa „Swiss PRO“ i UNOPS-a, počela je u Golupcu, turističkoj varošici  na obali Dunava pred ulazom u Đerdapsku klisuru.

Glavni cilj ovog projekta je obuka za 20 žena koje se bave proizvodnjom suvenira i gastronomskih specijaliteta.

One će ovim obukama dobiti potrebna znanja iz oblasti marketinga, komunikacije, dizajna, pakovanja i cene proizvoda u cilju poboljšanja sadašnjih artikala i njihove bolje promocije.

Nakon obuke, biće postavljena dva originalna drvena kioska u centru grada koja će činiti stalnu ponudu Golupca.

– Sa projektom želimo da se što bolje pripremimo za predstojeću turističku sezonu i da tako obogatimo turističku ponudu. Ovim projektom, takođe, dobijene su i dve tipske kućice koje će biti u centru Golupca  i biti  dostupne ženama koje žele da predstave i prodaju svoje proizvode – kaže Jelena Petrović, pomoćnik predsednika Opštine Golubac.

U saradnji sa  Asocijacijom ,,Naše ruke’’, koja se bavi zaštitom i promocijom zanatsva, održana je obuka u vidu radionice gde su polaznice upoznate sa izradom grnčarskih proizvoda koji bi dodatno upotpunili turistički ponudu.

– Već godinama sarađujemo sa ovom asocijacijom i krenuli smo sa obukama kako bi bolje promovisali proizvode ovih žena posebno kada je reč o izradi grnčarskih proizvoda koji nedostaju turističkoj ponudi a vrlo su traženi – naglasila je Petrović.

UNOPS – specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija

UNOPS je specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija u oblasti infrastrukture, nabavki i upravljanja projektima.

Trenutno u Srbiji sprovodi osamprojekata čija vrednost dostiže skoro 50 milona evra.

Pored programa Pomoći Evropske unije Srbiji u obnovi od posledica poplava i rekonstrukciji oštećenih putnih struktura, UNOPS implementira i program Evropski PROGRES koji ima za cilj razvoj 34 nedovoljno razvijene opštine na jugoistoku i jugozapadu zemlje kao i projekte koji podstiču inkluziju ranjivih zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari