Podrška EU ženskom preduzetništvu u Babušnici 1Foto: Arhiva Delegacije EU

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norči Štamcar i 19 zamenika i zamenica ambasadora evropskih država posetili su danas opštinu Babušnica.

Poseta je organizovana u okviru programa obilaska opština centralne i jugoistočne Srbije u kojima projekte finansira EU.

Sastanak o razvojnim piroritetima delegacije EU sa predsednicom opštine Babušnica, Slađanom Nikolić održan je u Centru za kulturu koji je renoviran sredstvima EU.

Delegacija je obišla i  Udruženje “Lužničke rukotvorine“ čije su članice uz podršku EU počele organsku proizvodnju voća i povrća, što je bila osnova za pokretanja prve Ženske zadruge na jugu Srbije.

– Srbija je u pregovorima za članstvo u EU i više od 60 odsto evropskih fondova usmerno ka integraciji odnose se na lokalne zajednice. Više od dve trećine evropskog pravnog poretka implementira se u lokalu. Zbog toga smo došli da vidimo kako se evropska integracija odvija u praksi. EU počiva na vrednostima jedna od njih je rodna ravnopravnost. Babušnica je jedna od opština gde je na čelu lokalne samouprave žena. Ova opština podržala je  žensko preduzetništvo uz našu pomoć. Ovaj projekat finasirali smo sa 60.000 evra. Ovaj projekat je važan jer je baziran na organskoj proizvodnji koja je značajna za emancipaciju žena i za životnu sredinu,rekla je zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norči Štamcar.

Predsednica opštine Babušnica Slađana Nikolić je rekla da je ova poseta izuzetno značajna za ovu opštinu i ovaj kraj.

– Pokazali smo šta se ovde radi, koliko je ženska zadruga bila potrebna. Prepoznat je kvalitet. Što više ovakvih programa dovelo bi do toga da naša sela ožive,a naš kraj da bude još više prepoznatljv po proizvodnji organske hrane za šta mi imamo kapacitete, rekla je Nikolićeva.

Predsednica Udruženja ‘’Lužnićke rukotvorine’’ Karolina Stamenković je podsetila da su počeli 2015. godine sa pet plastenika i pokrenuli organsku proizvodnju.

– Žene su se priključile danas imamo 20 plastenika, 15 je organskaih od čega je sedam sertifikovano a ostali su u procesu sertrifikacije. Pre dve godine udruženje je registrovalo prvu Žensku zadrugu „Darovi Lužnice“. Opremu vrednosti 7, 2 miliona dinara donirala je Vlada Srbije. Proizvodimo ajvar, pinđur, ljutenicu, matične sokove od višnje i kupine, rekla je Stamenkovićeva.

Ženska zadruga je primer dobre prakse, a sličan projekat biće realizovan u opštini Dimitrovgrad, najavila Štamcarova.

EU je u centralnoj i jugoistočnoj Srbiji finansirala je projekte koji doprinose razvoju infrastrukture, prevenciji od poplava, podsticaju konkurentnosti lokalnih ekonomija i otvaranju novih radnih mesta, kao i unapređenju socijalne inkluzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari