Podrška za voćare, stočare, pčelare 1

Na finansijsku pomoć lokalne samouprave, u iznosu od 840.000 dinara, moći će da računa Udruženje proizvođača jagodičarskog voća „Zlatni breg“, koje je na opštinskom javnom pozivu kandidovalo projekat „Unapređenje voćarske proizvodnje“.

Njime je, inače, u najvećem obimu, predviđena nabavka sadnica maline, borovnice, šljive, jabuke, kruške….

Ovdašnji stočari – članovi Udruženja „Uvačka reka mleka“ će za sufinansiranje projekat „Unapređenje proizvodnje mleka i mlečnih proizvoda“ iz opštinske kase dobiti 820.000 dinara. Za programske aktivnosti bistričkog Udruženja odgajivača ovaca i koza „Kitonja“ opredeljeno je 300.000 dinara, a novac će ovog puta biti iskorišćen za realizaciju projekta pod nazivom „Stado na planini“ (za uvećanje fonda). Udruženje proizvođača zlatarskog sira iz Komarana će za svoj program moći da računa na 100.000 dinara koliko će iz opštinskog budžeta za ovu godinu dobiti i Udruženje „Zlatar – natura“ iz Bukovika“. Ovaj iznos sredstava biće im dovoljan za kupovinu nove mašine za pakovanje.

-Konkursom je odobreno i sufinansiranje projekta Humanitarne organizacije „Stara Raška“, koja je budžetska sredstva od pola miliona dinara utrošiti za pomoć voćarima i ratarima sa područja novovaroškog kraja – kažu u nadležnoj opštinskoj Komisiji za vrednovanje i rangiranje projekata i dodaju da će za svoje programske aktivnosti po 300.000 dinara dobiti i udruženja građana „Stari zanati za novo doba“ (projekat „Krov za tradiciju“) i „Kozomor“ („Zlatar-savremeno lovište“).

Novovaroški pčelari ujedinjeni u Udruženje „Zlatarka“ će iz gradske kase moći da računaju na 800.000 dinara koje će utrošiti na projekat „Budućnost, priroda i pčele“. Deo opštinskog „kolača“ , u iznosu od 600.000 dinara , pripašće i lokalnom Udruženju strelaca. Dodeljena sredstva iskoristiće za unapređenje protivgradne zaštite odnosno nabavku raketa.

Na opštinski javni poziv u segmentu poljoprivrede ovog puta je svoj projekat kandidovalo i novovaroško Udruženje „Oldtajmer klub istorijskih vozila, stvari i jugonostalgičara“. Ono će sa 200.000 dinara opštinskih para sufinansirati projekat „Promocija ruralnog turizma i tradicionalnih proizvoda“. „Zeleno svetlo“ za programsku aktivnost pod nazivom „Izložba pasa svih rasa“ dobilo je i Kinološko društvo „Zlatar“. Projekat podrazumeva organizaciju tradicionalne manifestacije, koja će iz opštinske kase biti podržana sa 140.000 dinara.

-Projektno sufinansiranje poljoprivrednih, kao i ostalih udruženja građana, pokazao se kao najdelotvorniji model pomoći lokalne samouprave, koji pri tome ima i zakonsko uporište. Putem javnih poziva podstičemo poljoprivrednike i da se ujedinjuju, sarađuju i značajnije angažuju da svoje ideje, uz pomoć opštinskih stručnih službi, pretoče u kvalitetne projekte i sa njima konkurišu za sredstva. Efekat je sve bolji, što potvrđuje i činjenica da se na ovogodišnjem konkursu pojavilo znatno više udruženja nego u prethodnom periodu – kaže Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš, koji je, inače, potpisnik Odluke o dodeli budžetskih sredstava za programe poljoprivrednih udruženja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari