Polemika oko novog mosta u Novom Sadu koji će graditi i kreditirati Kinezi 1Foto: Grad Novi Sad

Iako još nije izvestan početak radova niti izgled budućeg mosta u Novom Sadu, nastavljaju se polemike oko tog projekta čija gradnja je poverena kineskoj kompaniji CRBC zbog čega ga mnogi u javnosti već nazivaju „kineskim mostom“.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je posle sastanka sa predstavnicima te kineske kompanije saopštio da su razgovarali o nekoliko tehničkih i vizuelnih rešenja novog mosta.

„Posle ovog sastanka bliži smo još nekoliko koraka izgradnji četvrtog mosta u Novom Sadu. Sa kineskim partnerima razgovarali smo o nekoliko mogućih tehničkih i vizuelnih rešenja novog mosta kojem će ime izabrati Novosađani. Užurbano preduzimamo sve radnje kako bismo što pre došli do početka izgradnje. Čeka nas ozbiljan posao oko eksproprijacije i sa bačke i sa sremske strane, a uvereni smo da ćemo dobiti ono što smo i naglasili kineskim partnerima, da to bude most koji će se naći na razglednicama Novog Sada“, rekao je Vučević.

Predsednik novosadskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković reagovao je povodom najave Vučevića da će gradnja pristupnih saobraćajnica i novog mosta na Dunavu, koji su bez javne nabavke povereni kineskoj firmi CRBC koštati 130 miliona evra.

Novaković očekuje da gradonačelnik objasni kako se došlo do te cene, budući da se ne zna arhitektonski izgled, kao ni građevinske karakteristike konstrukcije mosta i pristupnih saobraćajnica.

„Iz aviona se vidi da je cena mosta uvećana i višestruko preplaćena“, ocenjuje Novaković.

On traži da Vučević odgovori i na pitanje koji je interes države Srbije i grada Novog Sada da izbegavajući međunarodni tender prihvati model kreditnog finansiranja pri čemu Kina daje kredit i upošljava svoju kompaniju.

„Njihove firme rade, a naša građevinska operativa skuplja paučinu. Oni knjiže dobit, a mi štetu. Njima ostaje profit, a nama dugovi“, naglašava Novaković.

Podsećajući da je Vučević obelodanio nameru da po istom modelu kineske firme rade i centralni prečistač otpadnih voda, Novaković pita zašto se za potrebe gradnje prečistača ne koriste subvencionisani uslovi pristupnih fondova EU uz jasnu i javnu proceduru javne nabavke nego se opet poseže za nepovoljnim kineskim kreditom. On tvrdi da takvim obimom i brzinom zaduživanja Srbija klizi u dužničko ropstvo.

„Ukoliko hitno ne prekinemo ovu praksu čeka nas crnogorski scenario. Nažalost, poslednja dva primera iz Vojvodine: gradnja fruškogorskog koridora i novog mosta na Dunavu nisu put nego stranputica – primer kako ne treba raditi. Na kraju tih i takvih „investicija“ ostaju samo tri stvari – opljačkana država, osiromašen narod i naprednjačka praziluk elita punih džepova“, zaključuje Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari