Politika: Folksvagen se još nije odlučio za Tursku 1Folksvagen Foto: EPA / FILIP SINGER

Nemački proizvodjač automobila „Folksvagen“ još nije odlučio da novu fabriku gradi u Turskoj, izjavila je portparol te kompanije za proizvodnju i prodaju Lesli Botke i navela da donošenje odluka o lokaciji tek predstoji, piše danas „Politika“.

„U proteklih nekoliko meseci ispitali smo različite lokacije u Evropi. Napravili smo uži izbor. Istražna faza sada je praćena i konkretnim pregovorim. Konačna odluka neće biti doneta na osnovu rezultata pregovora“, rekla je Botke za „Politiku“.

Ona je dodala da ne može da otkriva detalje o pojedinim lokacijama nakon što su mediji u Nemačkoj protekle sedmice objavili da je „Folksvagen“ odlučio da novu fabriku gradi u blizini turskog grada Izmira.

„Politika“ podseća da se poslednjih nekoliko meseci govori da „Folksvagen“ traži lokaciju za otvaranje nove fabrike, a spekulisalo se da se za tu investiciju bore Srbija, Bugarska i Turska.

Svetski mediji koji su objavili da je Turska favorit, pretpostavljaju da je presudan bio Katar, koji ima 17 odsto udela u kompaniji, a zalaže se za lokaciju u Turskoj.

Kako „Politika“ navodi, razlog zbog kojeg „Folksvagen“ traži novu lokaciju za fabriku, koja bi proizvodila 300.000 automobila godišnje, uklapa se u širu strategiju kompanije, jer bi veliki pogoni u Nemačkoj, u Cvikauu, Emdenu i Hanoveru, trebalo ubuduće da prave isključivo električne automobile.

„Folksvagen“ je saopštio da će uložiti milijardu evra u fabriku za proizvodnju baterija za električne automobile i to u pokrajini Donja Saksonija.

„Politika“ prenosi i pisanje „Dojče velea“ da postoje tri razloga za seobu „Folksvagena“ na istok.

Glavni razlog su troškovi za zarade, jer su na istoku daleko niži nego u zapadnoj Evropi, drugi važan razlog su troškovi za električnu energiju, a treći je to što se na licu mesta nalazi mreža liferanata delova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari