Politika ne može zaustaviti Severni tok 2 1Foto: Fonet/AP

U slučaju da Nemačka, zbog trovanja ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog, odustane od izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ Srbija bi ostala bez jednog od potencijalnih alternativnih pravaca snabdevanja „plavim energentom“.

Međutim, stručna javnost u Srbiji ne veruje u takvu mogućnost navodeći da je ruski prirodni gas neophodan potrošačima u Evropi, te da ništa ne može zaustaviti njegov završetak.

Nemačka kancelarka Angela Merkel nedavno je upozorila da bi u slučaju izostanka podrške Moskve u istrazi slučaja trovanja Navaljnog mogla da preispita sudbinu nemačko-ruskog gasovoda „Severni tok 2“.

Iako je nakon toga, na sastanku parlamentarne grupacije svoje stranke, Hrišćansko demokratske unije Merkelova ublažila svoj stav po tom pitanju, mogućnost otkazivanja projekta postoji i dalje.

Izgradnjom „Severnog toka 2“ udvostručio bi se kapacitet postojećeg gasovoda „Severni tok 1“ od Rusije do Nemačke.

Dosad je izgrađeno 90 odsto ovog projekta i on bi trebalo da profunkcioniše sledeće godine. Gasovod „Severni tok 2“ uz „Turski tok“ se navodi kao mogući alternativni pravac za snabdevanje Srbije gasom koji trenutno dobija samo preko Ukrajine.

Iako se sa  mogućnošću snabdevanja Srbije gasom preko „Severnog toka 2“ ređe spekuliše otkako je počela izgradnja „Turskog toka“ u Bugarskoj i dalje se računa sa tim projektom kao pravcem kojim bi se gasom snabdevali potrošači u našoj zemlji.

Eksperti u Srbiji pak ne veruju da će Nemačka odustati od izgradnje „Severnog toka 2“.

Goran Radosavljević, generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, kaže za Danas da ne očekuje obustavljanja izgradnje „Severnog toka 2“ ali da sprovođenje tog projekta može biti prolongirano iz političkih razloga.

– Nemačke kompanije su već uložile stotinu miliona evra u sprovođenje tog projekta i teško je poverovati da on može da bude stopiran iz bilo kog razloga. Sa druge strane može da dođe do njegovog prolongiranja. Veća politička prepreka koja se postavlja kada je reč o izgradnji „Severnog toka 2“ od ove o kojoj govorimo je ona na kojoj insistiraju Sjedinjene Američke Države. Naime, zvanični Vašington je pisao pojedinim kompanijama koje su angažovane u ovom projektu sa zahtevom da odustanu od daljih radova. U ovom trenutku se sprovodi kampanja za predsedničke izbore u SAD i to je jedan od razloga zbog čega bi izgradnja „Severnog toka 2“ mogla da bude na čekanju. Dakle, postoji mogućnost da se iz političkih razloga izgradnja tog gasovoda odloži na izvesno vreme, ali je nerealno očekivati da Nemačka odustane od njegove realizacije – kaže naš sagovornik.

On dodaje da je tehnički gledano moguće da Srbija dobija gas iz pravca „Severnog toka 2“ ali da je daleko isplativije i praktičnije da naša zemlja taj energent dobija preko Bugarske iz „Turskog toka“.

Ni Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije ne veruje u mogućnost odustajanja Nemačke od izgradnje „Severnog toka 2“.

– Ruski gas koji će stizati tim gasovodom je potreban potrošačima u Nemačkoj. Zbog toga ta zemlja nikada neće odustati od njegove izgradnje. Nemačka, naime, namerava da pogasi sve svoje nuklearne elektrane. Umesto toga planira izgradnju gasnih elektrana kako bi proizvodila struju. Da bi se to ostvarilo potrebna je izgradnja „Severnog toka 2“. Tako da ne očekujem da će Nemačka popustiti pred američkim pritiscima niti iz bilo kog drugog razloga odustati od završetka projekta „Severni tok 2“ – naglašava Vuletić.

Odustajanje košta 10 milijardi evra

Ako Nemačka odustane od projekta „Severni tok 2“, moraće da plati kaznu u vrednosti od 10 milijardi evra, izjavio je član komiteta Bundestaga za međunarodne poslove Valdemar Gerdt (Alternativa za Nemačku), a prenosi „Sputnjik“.

Gerdt je naglasio da gasovod nije ni nemački niti ruski projekat, već u njemu učestvuje više od 100 firmi koje su dobile potrebne dozvole. Prilikom odustajanja od projekta biće potrebno da se „nadoknadi šteta svim tim firmama“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.