Poljoprivrednicima Srbije 700 miliona dinara od Ministarstva za mašine i opremu 1Foto: N1

Uprava Ministarstva poljoprivrede Srbije za agrarna plaćanja je raspisala javni poziv za podnošenje zahteva za podsticaje za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura.

Podsticaji od ukupno 700 miliona dinara su za kupovinu novih mašina i opreme za primarnu proizvodnju biljnih kultura u zaštićenom prostoru, za primarnu proizvodnju voća i grožđa, zatim za proizvodnju povrća, cveća, aromatičnog i lekovitog bilja, kao i za branje voća, grožđa, povrća, cveća, aromatičnog i lekovitog bilja.

Ta sredstva se mogu koristiti i za nabavku mašine i opreme za primarnu proizvodnju žitarica, kao i industrijskog i krmnog bilja, za obradu zemljišta, za zaštitu biljaka od bolesti, korova i štetočina, zatim za prihranjivanje, odnosno đubrenje, i za berbu i transport primarnih poljoprivrednih proizvoda i navodnjavanje biljnih kultura.

Pravo na podsticaj ima podnosilac koji je u potpunosti realizovalo investicije za koje podnosi zahtev u periodu od 1. januara 2020. godine, a najkasnije do dana podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje.

Podsticaji se utvrđuju u iznosu od 50 odsto od vrednosti realizovane prihvatljive investicije, umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65 odsto od te vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.

Najviši ukupni iznos podsticaja je 1,5 miliona dinara.

Zahtev za podsticaj može se podneti od 1. do 15. juna preko Pisarnice republičkih organa uprave u Beogradu ili poštom na adresu Uprava za agrarna plaćanja, a dodatne nformacije se mogu dobiti na telefone Info-centra Ministarstva poljoprivrede i Kontakt centra Uprave za agrarna plaćanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari