Poluzagrljaj: Šta nije u skladu sa zakonom u početnoj fazi izgradnje fabrike guma u Zrenjaninu? 1Foto: Mohammad Danish

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i kineske kompanije „Ling Long Tire“, ova investicija označena je kao najveća direktna investicija u Srbiji, navodi se u saopštenju Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu.

Kako se dalje navodi u saopštenju, vrednost projekta procenjena je na 800 miliona evra, a Vlada Srbije je ovaj projekat proglasila projektom od značaja za Republiku Srbiju.

U martu 2019. potpisan je Ugovor o otuđenju nepokretnosti u javnoj svojini bez naknade kojim je kineskom investitoru preneto više od 96 hektara zemljišta (njive I i II klase) za potrebe gradnje fabrike. Vlada se istim ugovorom obavezala da, ukoliko se ispostavi da na ovim parcelama postoje nerešeni imovinsko-pravni odnosi koji su predmet zahteva za restituciju, obešteti imaoce – tako što će isplatiti novčani iznos ili dati drugu nepokretnost u svojinu.

Da li je baš sve po feng šuiju?

Procena uticaja na životnu sredinu Izgradnja fabrike guma, gde će se, prema najavama, proizvoditi oko 13 miliona komada guma godišnje, predstavlja projekat čiji uticaj na životnu sredinu je neophodno oceniti kroz postupak procene uticaja na životnu sredinu. RERI je počeo da prati realizaciju ovog projekta zbog sumnje da se radi o primeru tzv. „salami slicing“ (u praksi i teoriji uočen fenomen da investitor  razdvajanjem projekta na faze i različite delove izbegne procenu uticaja na životnu sredinu). Gumarska industrija, odnosno postrojenja za proizvodnju i preradu gume i kaučuka, nalazi se na Listi  II Uredbe o utvrđivanju Liste projekata za koje je obavezna procena uticaja i liste za koje se može zahtevati procena uticaja. Kompleks fabrike pneumatika spada u IPPC postrojenje (postrojenja  koja svojim aktivnostima mogu proizvesti emisije i zagađenja) za koje je potrebno pribaviti integrisanu dozvolu i uz zahtev za izdavanje dozvole priložiti saglasnost na studiju o proceni uticaja.

Tokom 2019. godine započeto je sa realizacijom projekta, ograđivanjem parcele, a bez sprovođenja postupka procene uticaja na životnu sredinu. Nakon toga, u martu 2020. godine, Grad Zrenjanin je izdao investitoru, suprotno važećim propisima, građevinsku dozvolu za prvu fazu izgradnje pomoćnih objekata u okviru fabričkog kompleksa fabrike guma. Nakon izdavanja građevinske dozvole, suprotno važećim propisima, Linglong International Europe d.o.o. je 31.03.2020. godine podneo zahtev za odlučivanje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu projekta za koji je izdata građevinska dozvola (dakle samo pomoćnih objekata).

Gradska uprava Grada Zrenjanina je postupak odlučivanja o potrebi procene uticaja za pomoćne objekte započela tokom vanrednog stanja, uskratila građanima mogućnost uvida u dokumentaciju u prostorijama nadležnog organa, a zatim, bez ikakvog utemeljenja u propisima, obustavila postupak odlučivanja, pri tome odbacivši 215 primedbi građana „jer su neosnovane“. Na taj način lokalna vlast u Zrenjaninu je investitoru omogućila da suprotno propisima nastavi realizaciju projekta, a građanima uskratila pravo na žalbu, jer učesnike u javnom uvidu nije ni obavestila o ishodu postupka. Ovakvo postupanje javnih vlasti retko se viđa čak i u Srbiji.

U međuvremenu, iako žalba koju je RERI podneo na građevinsku dozvolu kojom se odobravaju radovi na prvoj fazi, onemogućava investitora da izvodi bilo koje građevinske radove dok se o istoj ne izjasni nadležni organ u Autonomnoj Pokrajini kao drugostepeni organ, Linglong 16.04.2020. godine podnosi zahtev za odobrenje prijave radova. Dodatno, ni ovom prilikom ne prilaže odluku o proceni uticaja na životnu sredinu, jer ista nije ni mogla biti izrađena budući da je tek 17.04.2020. godine javnost obaveštena u lokalnom listu Zrenjanina i o njoj pozvana da se izjasni, navodi se u saopštenju Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari