Popović: Izvoz srpskog IT-a preko milijardu evra 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Beograd je danas evropski centar ideja, kreativnosti i inspiracije za budući inovacioni razvoj Balkana i Evrope, ocenio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na regionalnoj ministarskoj konferenciji o inovacijama, organizovanom pod pokroviteljstvom Kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj.

Inovacioni ekosistemi zemalja u regionu postali su ključni pokretači ekonomskog i društvenog razvoja, rekao je Popović. On je podsetio da je Srbija postigla veliki napredak u razvoju inovacija i digitalizaciji.

– Srbija je u 2017. godini napravila istorijski rezultat i IT usluge i servise izvezla u vrednosti višoj od milijardu evra, i dodao da je to više od vrednosti ostvarene izvozom voća i povrća – rekao je Popović.

Evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel ističe da je budućnost zemalja regiona digitalna.

– Danas moramo napraviti izbor, ili ćemo da iskoristimo mogućnosti koje nam digitalizacija nudi ili stajati u mestu i gledati kako voz prolazi. Izbor je lak – dodala je ona te pozvala sve građane da reaguju zajedno.

Ona je naglasila da su upravo to ambicije Digitalne agende za Zapadni Balkan, te da je ključno osigurati građanima regiona da u potpunosti iskoriste sve prednosti digitalne transformacije.

Alen Šeranić, ministar nauke i tehnologije Vlade Republike Srpske, objasnio je da će najveće promene činiti sa aspekta organizacionog smisla, prvenstveno restrukturiranja ministarstava, dajući potencijal visokoobrazovnom i naučno-tehnološkom razvoju, ali i informatičkom društvu u okviru jednog ministarstva, što će biti zamah u okviru promene ekosistema vezanog pre svega za inovacije koje očekuju u ovom ministarstvu.

– Omogućićemo da se jasnije pozicionira jedan okvir koji se odnosi na startap kompanije u okviru Republike Srbije kojih nema dovoljno, tako da ćemo kroz pomenutu reorganizaciju moći da preusmerimo tokove novca kao podršku njima – istakao je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari