Popović otvorio konferenciju "Korporativne inovacije" 1Foto: Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj

Vlada Srbije će podstaći jačanje veza između korporacija i startapova, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović na otvaranju konferencije „Korporativne inovacije“.

Vlada Srbije želi da podstakne jačanje veze između korporacija i startapova – kroz izgradnju infrastrukture, stvaranje ekosistema i kreiranje podsticajne poreske politike“, istakao je Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

On je, otvarajući godišnju konferenciju “Korporativne inovacije”, koju organizuje ICT Hub iz Beograda, ukazao da već imamo sjajne primere srpskih startapova čije su inovacije dovele do partnerstava sa najvećim svetskim korporacijama, navodi se u saopštenju.

„Želimo da vidimo takvu saradnju i unutar nacionalne privrede. Zato pozivam kompanije koje posluju u Srbiji da prate aktuelnosti u startap ekosistemu i budu otvorene da apsorbuju ideje talentovanih inženjera i preduzetnika“, dodao je Popović, ističe se u saopštenju,

Popović je naveo da je, prema podacima konsultantske kuće Mekinzi, oko 98 odsto privrede pogođeno promenama koje je donela digitalizacija.

Prema njegovim rečima, do 2025. godine očekuje se da će digitalizacija doprineti 12.000 milijardi dolara BDP-u Severne Amerike.

„U takvim uslovima, za preduzeća, Vlade i pojedince, inovacije postaju neophodnost, a ne opcija“, rekao je Popović.

Ministar tehnološkog razvoja, dodaje se u saopštenju, naveo je da su velike korporacije shvatile da nove tehnologije, kao što su klaud, big dejta, veštačka inteligencija, robotika, blokčejn, internet stvari i virtualna realnost, otvaraju nove mogućnosti za rast.

„To je dovelo do toga da korporacije sve više sarađuju sa startapovima koji inoviraju rešenja bazirana na ovim tehnologijama“, smatra Popović.

On je ukazao da značajan broj preduzeća proaktivno razmišlja o inovacijama kroz interna istraživanja i razvoj, inovacione timove, laboratorije i programe eksternih akceleratora.

Istakao da je Silikonska dolina u SAD najbolji svetski primer inovacionog ekosistema i najbolje saradnje korporacija i startapova.

„Silikonska dolina je bila podsticaj za sve nas u Evropi, kao i u Aziji, da krenemo putem inovacionog razvoja“, naglasio je ministar.

On je ukazao da je jedan od najboljih evropskih primera saradnje korporacija i startapova, francuski „Stejšn F“ koji je nedavno imao priliku da poseti.

„U ovom trenutku u „Stejšn F“ sprovodi se 31 startap program u okviru kojih najveće svetske korporacije, od Luj Vitona, preko Loreala, Majkrosofta i drugih, tragaju za rešenjima i inovacijama koje razvijaju startapovi. To je primer digitalnog haba gde pod jednim krovom rade najveće svetske korporacije, startapovi, investitori i država“, naveo je ministar.

On je istakao da je „Stejšn F“ model na koji želi da se ugleda i Vlada Srbije, zaključuje se u saopštenju Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari