Poslovi za milijardu dinara 1Foto: D.E.

Posle dužeg perioda u Šapcu kao i na seoskom području otvorena su brojna gradilišta. U samom gradu čak 15, a najvrednija investicija je uređenje najvećeg naselja Benska bara.

Za to je planirano više od 200 miliona dinara, a u toku su radovi na zameni dotrajalih podzemnih instalacija. Nakon toga uređivaće se trotoari i ulice, rasveta, a značajno mesto ima i termoizolacija zgrada.

Započeta je i kapitalna investicija Savapark, gde bi se pored obale Save i na Starom gradu dobilo oko 300 hektara zelenih površina.

Urađena su šetališta, a uveliko se radi na mostu preko korita bivše rečice Kamičak. Ujedno ovim bi se rešilo i pitanje zatvorene gradske deponije, na nekadašnjoj zelenoj oazi Dudari, koja se prostire na 30 hektara.

Zelene površine mnogo nedostaju Šapcu, jer su u poslednje vreme beton i asfalt preovladali, tako da su smanjene sa četiri kvadratna metra na manje od dva.

Posle gradnje izuzetno funkcionalnog Gradskog trga koji je koštao svega 50 miliona dinara, sada se radi Trg Stanislava Vinavera. Biće to nešto sasvim novo, u stilu kako je zamišljao ovaj veliki Šapčanin i tadašnji najevropskiji srpski intelektualac.

Privode se kraju i radovi na rekonstrukciji Sokolskog doma, u šta je i Evropska unija uložila oko sto hiljada evra. To zdanje potiče iz tridesetih godina 20. veka, i za Šapčane predstavlja hram sportova.

Završava se i sportska hala OŠ „Nata Jeličić“, vredna 40 miliona dinara, što je i svojevrstan dug grada prema ovoj školi, odakle je potekla generacija šabačkih rukometnih vanzemaljaca.

Iz gradskog budžeta finansirano je asfaltiranje dvadesetak ulica, prevashodno onih kuda će se kretati trasa novog koncepta gradskog saobraćaja. Uporedo su asfaltirani i putevi u oko dvadesetak sela, a povezana su i prigradska naselja.

Značajne poslove obavljaju i šabačka javna preduzeća, tako da se očekuje da oko 50 zgrada dobije termoizolaciju i nove fasade. JKP Toplana je za to podigla kredit koji će kasnije domaćinstva otplaćivati, a uštede toplotne energije su 30 odsto. I JKP Vodovod priprema kanalizaciju za oko 300 domaćinstava, čime će pre svega prigradska naselja biti priključena na gradsku kanalizaciju.

S druge strane, završavaju se i radovi na seoskom području koji se finansiraju iz poreza na imovinu u vrednosti većoj od stotinu miliona dinara. Takođe, iz gradskog budžeta na svaki dinar koji se prikupi u seoskim mesnim zajednicama iz gradske kase se izdvaja duplo više za infrastrukturu.

Dogodine projekti u svim MZ

Naredne godine iz poreza na imovinu finansiraće se projekti u svim mesnim zajednicama, a na raspolaganju je 214 miliona dinara. Za kapitalne investicije ove godine izdvojeno je više od milijardu dinara, ili četvrtina gradskog budžeta. Posebno značajno je što su gradske finansije stabilne, na računu je trenutno 750 miliona dinara, a grad nikom ništa ne duguje.

Tekstovi su deo projekta „Šabac Šapčanima – Za kvalitetniji život“, koji se sufinasira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari