Potpisan ugovor za izgradnju petlje "Sopot" na istočnom kraku Koridora 10 1Istočni krak Koridora 10 Foto: Z. Panić

U Koridorima Srbije danas je potpisan ugovor za izgradnju petlje „Sopot“ između Koridora Srbije i Kompanije Integral Inženjering, koja je izvođač radova, saopšteno je iz Sektora za komunikacije i odnose s javnošću Koridora Srbije

U saopštenju se navodi da je posle izgradnje istočnog kraka Koridora 10, postojeća veza državnih puteva Knjaževac-Temska-Dimitrovgrad i Niš-Pirot, morala je biti ukinuta.

Koridori Srbije su, uvažavajući zahteve meštana sedamnaest sela iz okoline Pirota i lokalne samouprave, izradili projektnu dokumentaciju, obezbedili sredstva iz ušteda u okviru zajma Evropske banke za obnovu i razvoj i sproveli javnu nabavku za izgradnju veze navedenih državnih puteva, na istom mestu posle izgradnje autoputa između njih.

Izgradnjom Petlje „Sopot“ rasterećuje se zona Petlje Pirot Zapad, jer će deo lokalnog i tranzitnog saobraćaja koristiti ovu vezu. Pored prednosti za lokalno stanovništvo, odnosno pristupa imanjima sa leve strane Nišave, ostvaruje se najkraća i najbrža veza Bele Palanke i Pirota sa parkom prirode Stara planina, manastirom u selu Temska, Knjaževcem, daje se podsticaj razvoju turizma i opštem napretku staroplaninskih sela i gravitirajućih delova Istočne Srbije, navodi se u saopštenju.

Projektna dokumentacija predviđa izgradnju dve trokrake raskrsnice sa denivelisanom saobraćajnicom koja se preko nadvožnjaka ukršta sa autoputem. Dužina natputnjaka je 104, 9 metara, dužina saobraćajne veze je 362 metra.. Vrednost radova je oko 2, 2 miliona evra. Rok za završetak radova je godinu dana, kaže se u saopštenju Koridora Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari