Povezivanje za razvoj i biznis 1Foto: Ministarstvo saobraćaja

Peta Biznis konferencija TIL 2018 „Transport i logistika Jugoistočne Evrope i Dunavskog regiona” održava se danas u beogradskom Sava centru, gde će više od 400 učesnika na četiri panela i više od 100 bilateralnih sastanaka razmenjivati informacije u cilju novih partnerstava i zajedničkih nastupa za evropske fondove.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrsastrukture Miodrag Poledica istakao je na svečanom otvaranju da je Srbija pokrenula mnoge projekte za podizanje efikasnosti transportnog sistema.

Prema njegovim rečima, evropske integracije doprinose boljem integrisanju transportnog sitema Srbije u regionalni, a onda i u transportni sistem EU.

Posle više decenija završićemo Koridor 10, rekao je on i naglasio da će Srbija imati pun profil autoputa od Mađarske do Makedonije i od Hrvatske do Bugarske ukupno 800 kilometara.

To je naš prioritet za ovu godinu, naveo je Poledica a za sledeću najavio obilaznicu oko Beograda, na kojoj su radovi počeli 1. februara.

Takođe za iduću godinu u planu je nastavak izgradnje Koridora 11.

Zamenica direktora Generalnog direktorata za mobilnost i promet Evropske komisije Maja Bakran Marčić istakla je da je za reforme ključna vladavina prava.

Ona je rekla da bi zemlje Zapadnog Balkana trebalo da se fokusiraju na reforme, kako bi taj region postao moderno tržište i da se ponovo povežu sa EU, a Unija može pomoći da se premosti jaz.

Sad je vreme za akciju, inercija je iza nas, poručila je ona i dodala da je potrebno da se fokusiramo na reformu transporta i da obezbedimo izvore finansiranja za održavanje infrastrukture.

Bakran Marčić je predočila da su na raspolaganju IPA programi, grantovi i finansijski instrumenti, a da će iz programa EU 2014-2020. biti odobreno milijardu evra mešanih fondova za transportnu merežu.

Ne zna se koliki će biti novi budžet Unije, kako je ukazala, biće manji, ali će EU nastaviti da podržava povezivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari