Pregovori štrajkača Fijat plastika i Fijata nastavljaju se u odvojenim sastancima sa miriteljkom 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Pregovori štrajkača Fiijat plastika i poslodavca nastaviće se u dva odvojena sastanka sa miriteljkom, a prvi će biti održan sa predstavnicima Štrajkačkog odbora u Kragujevcu u utorak 21. septembra, rečeno je agenciji Beta u Štrajkačkom odboru.

Posle druge runde pregovora u Beogradu, budući da je Štrajkački odbor ranije najavio da više neće dolaziti u Beograd na pregovore sa Fijatom zbog finansijskih izdataka, miriteljka je sastanak zakazala u Kragujevcu za 23. septembar ali je u međuvremenu termin promenjen na 21. septembar.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković je rekao da je i ministarka rada Darija Kisić Tepavčević pozvana da prisustvuje sastanku u Kragujevcu.

On je  naveo da su obavešteni  i da je sastanak miriteljke sa predstavnicima Fijata u Beogradu, koji je najpre  bio zakazan za 21. septembar, odložen za kraj meseca zbog odsustva  jednog od menadžera kompanije.

U dosadašnjem toku pregovora u postupku mirenja nije došlo do dogovora štrajkača i Fijata, čak su se stavovi  još više udaljili.

Prema ranijoj oceni Štrajkačkog odbora, posle druge runde pregovora, Fijat im je ponudio „krajnje bahato i bezobrazno“ protivpravni kolektivni ugovor koji predviđa odricanje od  prava na štrajk i umanjenje regresa za više od 60 posto.

Radnici Fijat plastika, fabrike koja proizvodi branike za „fijat 500L“ , traže da im se regres vrati na nivo od pre 1. januara 2021. godine i naknadu od 65 posto za plaćeno odsustvo umesto sadašnjih 60 procenata.

Kako su ranije isticali, „uslov svih uslova“ je i zahtev poslodavcu da vrati mašine koje je tokom štrajka protivpravno izmestio u drugu kompaniju, a grupu radnika, među kojima su članovi Štrajkačkog odbora, poslao na prinudni odmor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari