Prekid saradnje Gugla i Huaveja za sada bez posledica u Srbiji 1Foto: EPA-EFE RUNGROJ YONGRIT

Vest da će kompanije iz SAD prekinuti svaku saradnju sa kineskom kompanijom Huavej, te da zbog toga budući korisnici telefona ove kompanije neće moći da na svoje uređaje instaliraju Guglove aplikacije poput Play Store, You Tube, ili Gmaila sa zabrinutošću je dočekana i u Srbiji.

Razloga za zabrinutost, bar za sada, nema, poručuju domaći mobilni operateri.

Kakve će konkretno posledice biti na dve i po milijarde korisnika mobilnih telefona ovog kineskog proizvođača u budućnosti, neizvesno je. Ukoliko se desi da Gugl u potpunosti prekine saradnju sa Huavejom, na kineskom smartfonu neće moći da se instaliraju aplikacije poput Gmaila, Play Store, You Tube. Ova odluka Gugla odnosila bi se pre svega na one koji će tek postati vlasnici mobilnih telefona koje proizvodi Huavej, a ne i na one koji su trenutno u upotrebi.

Huavej će tako izgubiti pristup, kako je preneo Rojters, za apdejt telefona koji imaju Android, moći će da koristi samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Guglovim servisima i aplikacijama.

Ostaje nejasno, međutim, da li će te aplikacije po kupovini telefona moći da instaliraju sami korisnici ili operateri.

– Trenutna situacija nema uticaja na Telenorove korisnike koji već poseduju Huavej uređaj. Prema zvaničnim izjavama, Google Play i Google bezbednosna ažuriranja, nastaviće da funkcionišu na postojećim Huavej uređajima. Pratimo dalje ovu temu i obavestićemo korisnike ukoliko dođe do bilo kakvih značajnijih promena – navode za Danas u Telenoru.

U kompaniji Telekom kažu da je Huavej jedan od globalnih lidera u oblasti telekomunikacija i svakako jedan od najvažnijih dobavljača Telekoma Srbija, pre svega za različite segmente fiksne mreže i servisa.

– Naši korisnici u ovom momentu nemaju razloga za brigu. Nastavićemo da pratimo situaciju, a sa našim partnerom, kompanijom Huavej, u redovnoj smo komunikaciji – ističu za Danas u ovoj kompaniji.

U međuvremenu, juče je iz kabineta Donalda Trampa stigla vest da se „smanjuje nivo zabrane“ kako bi se firmama u toj zemlji olakšala i osigurala neka vrsta prelaznog roka.

Kako piše Si-En-En, iako Huavej ne posluje u velikom obimu sa SAD, ta kineska kompanija je u mnogim američkim područjima jedini dobavljač mrežne opreme za američke servise telekomunikacijskih usluga.

Kako navode američki mediji, pojedinim njihovim firmama biće potrebno više vremena da promene svoju opremu i nađu drugog dobavljača i upravo je to glavni razlog zbog kog se Huaveju dozvoljava kupovina američke robe potrebne za održavanje postojećih mreža i nastavak pružanja bežičnih usluga.

– Ipak, to ne znači da je ukinuta zabrana kupovine američke opreme radi izrade novih proizvoda – navodi Si-En-En.

Osnivač Huaveja, Ren Zengfei, tvrdi da oni nemaju nameru da prekinu da kupuju američke čipove. U slučaju nestašice, kako je rekao, imaju „bekap“, odnosno plan B. Uvedena mera o privremenoj suspenziji potpune zabrane trgovine sa Huavejom počinje ove nedelje i trajaće, kako je najavljeno, narednih 90 dana.

Huavej je drugi u svetu po prodaji pametnih telefona i najveći svetski snabdevač opreme za 5G mrežu. Samo od prodaje prošle godine, kako piše Vašington post, imali su 105 milijardi dolara. Osim toga, deset miliona od ukupno 70 miliona dolara koliko imaju u budžetu za nabavku opreme Huavej troši na kupovinu od američkih kompanija.

Za Huavej potpuna zabrana saradnje bi mogla da bude vrlo veliki problem jer su polovinu telefona proizvedenih prošle godine prodali van Kine. I dok na svom tržištu imaju razvijene „zamene“ za Gmail, YouTube and Google Maps u vidu Tencent’s, WeChat and Baidu, u ostatku sveta to ne funkcioniše. Huavej već tri godine priprema i svoj operativni sistem, poručuju iz ove kompanije, ali je pitanje i kako će taj sistem (kad mnogi pre njega nisu) preživeti na tržištu van matične zemlje.

U minusu zbog ovakvog razvoja situacije nije samo Huavej, već i američke kompanije. Akcije Qualcomma, Infineona, Intela and Alphabeta su od ove nedelje pale, upozorava NJujork tajms. „Epl u velikoj meri zavisi od kineskog tržišta, jer dobar deo prihoda prave u Kini. Oni su takođe izrazili zabrinutost zbog tehnološkog rata između dve sile jer bi i oni mogli da budu potencijalna meta“, piše NJujork tajms.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari