Premijerka Srbije: Uvodimo potpuni elektronski inspekcijski nadzor 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je od danas 36 inspekcija u Srbiji počelo da koristi informacioni sistem e-Inspektor i da je zemlja na taj način pokazala da može da bude jedina u Evropi po potpuno elektronskom inspekcijskom nadzoru.

Ona je na sednici Koordinacione Komisije za inspekcijski nadzor rekla da Srbija može da bude „lider kada kao država stane iza nekog projekta“.

„Reforma inspekcijske službe je primer šta sve može da se uradi za samo dve-tri godine kada postoji politička volja da se nešto uradi u interesu građana i privrede“, rekla je Brnabić.

Inspekcije su, kako je rekla, jedan od osnovih stubova u borbi protiv sive ekonomije, za dostizanje fer konkurencije na tržištu i jačanja privrede, posebno malih i srednjih preduzeća i preduzetništva.

Dodala je da će u novembru biti otvorena Akademija za javnu upravu koja će pomoći da se reforme sprovode brže.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samozupravu Srbije Branko Ružić rekao je danas u izjavi za novinare pre sednice Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor da je reformom inspekcijskog nadzora postignuto da kontrola te službe bude transparentnija i efikasnija.

„Promenili smo i odnos animoziteta između inspektora i privrednika u odnos razumevanja, konsultacija i zajedničkog rešavanja nedoumica“, rekao je Ružić.

Dodao je da su uvedeni i novi alati za prikrivene kupovine i sporazum za prekršaje.

On je kazao da će priključenjem inspekcije na informacioni sistem e-Inspektor biti onemogućeno preklapanje kontrola, koje će biti jeftinije jer je do sada jedna koštala 15 evra, pa će to biti ogroman benefit i za budžet.

Ružić je kazao da je ustanovljeno da inspektori nisu adekvatno plaćeni iako rade na terenu i da je reformom inspekcijske službe omogućeno da postanu samostalni savetnici i imaju platu od 60.000 do 70.000 dinara.

Inspekcijske službe će, prema njegovim rečima u sledeće tri godine primiti 1.272 inspektora jer trenutno zapošljavaju dva ipo puta manje nego u EU.

Prema rečima predsednika Mreže inspektora Srbije Dragomana Paunovića ove godine će se popraviti materijalni položaj republičkih inspektora, a prošle godine lokalne samouprave su povećale plate njihovim inspektorima.

Predsednik Skupštine Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Dragan Penezić kazao je da privreda podržava borbu protiv sive ekonomije, pa samim tim i povećanje kapaciteta inspekcije.

„Siva ekonomija sada čini oko 15 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) pa i više, a to znači da svake godine u sive kanale ode pet milijardi evra“, rekao je Penezić koji je i direktor za regulatorne poslove u kompaniji Britiš ameriken tobako.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović kazao je da će do kraja godine na sistem e-Inspektor biti priključeno i preostalih sedam inspekcija.

Inspektori, njih 1.500 od 4.000 dobili su kako je rekao računare za rad na terenu.

Direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) Žužana Hargitai rekla je da ta banka dve godine podržava reforme inspekcije i da je najvažnije da se one kreću u pravcu profesionalizacije kroz adekvatnu naknadu za rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari