Prihodi malih i srednjih firmi pali za 30 do 70 odsto 1Foto: FoNet/ Aleksandar Koković

Iako pogođene padom prihoda i profita većina preduzeća u Srbiji je ove godine zadržala isti broj zaposlenih, a kompanije su za naredni period smanjile očekivanja po pitanju prihoda, ali i novog zapošljavanja, pokazala je anketa „1.000 preduzeća“ koju tradicionalno svake godine objavljuje USAID.

Anketa među malim, srednjim i velikim preduzećima u našoj zemlji pokazala je da polovina firmi smatra da će im biti potrebno godinu dana za oporavak krize, dok mala i mikro preduzeća veruju da će im biti potrebno više vremena.

„Samo 12 odsto preduzeća u Srbiji zapošljava više od 20 radnika, a udeo žena se smanjuje sa rastom kompanije. Svaka četvrta firma izvozi, a oni koji posluju u Srbiji posluju samo u onom gradu, ulici gde se nalazi firma“, rekla je danas direktorka USAID-ovog Projekta saradnje za ekonomski razvoj Dragana Stanojević, predstavljajući rezultate ovog istraživanja.

Krizom su, kako je rekla, ugroženi svi sektori, investicije, ali i likvidnost, ali i mogućnost izmirenja obaveza i naplate potraživanja.

„Privrednici su kao najpozitivnije ocenili inspekcijski nadzor i propise vezane za zapošljavanje, kao i povraćaj PDV-a. Najlošiji ocenjena je visina poreskih doprinosa na zarade, posle toga i siva ekonomija i parafiskalni nameti“, rekla je Stanojević.

Ona je istakla da je 40 odsto malih i srednjih preduzeća reklo da su im prihodi pali za 30 do 70 odsto, u šest odsto firmi čak i više, dok je čak 14 odsto reklo da ne može da proceni vreme za oporavak.

„Uprkos svemu male i srednje firme pokazale su izrazitu borbenost i svaka peta firma je ove godine rasla, velike su najviše rasle, dok su mikro firme rasle manje nego prosečno i to je najteža posledica ove krize“, rekla je Stanojević.

Za razliku od ankete 1.000 preduzeća u kojoj su mahom manja preduzeća, većina članica Američke privredne komore u Srbiji su firme koje zapošljavaju više od 100 radnika. Rezultati njihovog istraživanja znaće se početkom decembra, ali je izvršna direktorka Američke privredne komore Amalija Pavić podelila preliminarne rezultate.

„Dve trećine članica je pogođeno krizom, a efekat je najvidljivi u odustajanju od investicija, dok ga nema u zoni otpuštanja. Pad prihoda je do 20 odsto u proseku, ali ima industrija koje su imale i veći pad“, rekla je Pavić.

Ona je istakla kako su firme prošle godine u istraživanju bile optimistične, te da je 80 odsto njih očekivalo rast u 2020, ali i da su zbog epidemije ove godine očekivanja pala i bila slična onima iz 2015.

„Dve trećine članica AmChama i dalje veruje da će sledeće godine ostvariti investicije, dok jedna trećina planira da zapošljava nove ljude“, rekla je Pavić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari