Primer regionalnog razvoja u praksi 1FOTO: Danas Online/ arhiva

Stara prestonica je, kako se uoči minulog vikenda čulo u Beogradu, novoj predstavila najbolje iz Šumadije.

Šumadijske rakije i vina izložene su u „Šumadijskom dućanu“ koji je pred brojnim posetiocima otvoren u centru Beograda, na uglu Njegoševe i Molerove. U prodajnom objektu mogu da se kupe vrhunski proizvodi deset destilerija, članica Regionalne asocijacije proizvođača rakije „Šumadijska rakija“, te proizvodi 14 vinarija iz Udruženja vinara Šumadije.

– Imamo 24 proizvođača rakije i vina, koji su rešili da menjaju uobičajenu praksu u Srbiji, koji su rešili da promene realizuju zajedno. Oni ne dele samo zajednički rad, već imaju i viziju, rekao je na otvaranju „Šumadijskog dućana“ direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nenad Popović.

Načelnica Šumadijskog okruga Biljana Ilić Stošić je istakla značaj ove ideje i obećala dalju podršku u realizaciji projektnih aktivnosti. Projektnim aktivnostima će poseban akcenat biti stavljen na proces zaštite geografskog porekla rakije šljivovice, tehničku podršku proizvođačima u oblasti tehnologije proizvodnje i zaštite voća, razvoja tržišta, kao i razvoj modela kao primera dobre prakse za mlade proizvođače rakije.

„Šumadijski dućan“ je otvoren zahvaljujući projektu „Šumadijska šljiva“ koji ima za cilj razvoj teritorijalnog identiteta regije u ključnim sektorima ruralne ekonomije, od kojih su sektor voćarstva i proizvodnje vina posebno prepoznati. Nosilac je pomenuta Regionalna agencija, a projektno partnerstvo pored opština iz okruga, Aranđelovca, Kragujevca, Topole, Knića, Rače i Batočine čine i PSSS Kragujevac i Regionalna asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“. Podršku projektu pružile su i druge institucije sa nacionalnog i regionalnog nivoa, među kojima je i Šumadijski upravni okrug.

Projekat se realizuje u okviru programa „Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji“ koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), a sprovodi ga konzorcijum partnera NIRAS (Poljska, Danska), FAOW (Poljska) i Partner Solutions (Srbija). Tim lider programa Džon Galager rekao je da je pomenuti događaj „proslava proizvođača rakije i vina, njihovih porodica, ali i proslava posvećenost poslu“ i da je „primer regionalnog razvoja u praksi“.

Rakijska i vinska tura

Projektom je predviđeno i razvijanje novog turističkog proizvoda pod nazivom „Šumadijska rakijska tura“, u okviru kojeg će se opremati degustacione sale i ostale prostorije i objekti karakteristični za pojedinačne destilerije kako bi se omogućio prijem turista. „Šumadijska rakijska tura“ biće uključena u turističku ponudu turističkih organizacija, a projektne aktivnosti će biti usklađene i sa razvojem vinske ture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari