Privatna firma spustila rampu pa kamionima naplaćuje ulaz u Srbiju 1

Prevoznici u međunarodnom teretnom saobraćaju nisu pristali da plaćaju nove troškove koje im je na ulazu ili izlazu preko Horgoša nametnula privatna firma, zbog čega je juče na tom graničnom prelazu bila dodatna gužva. Satima, u jednom periodu dana nije izašao ni ušao niti jedan kamion a kolona je počela da se stvara i na mađarskom delu.

Problem je nastao pre dvadesetak dana kada je počela naplata prolaza pored iznajmljenog parkinga, na saobraćajnici koja ide do carinskog punkta, ali je čitav „posao“ osmišljen nešto ranije. Naime, Republička direkcija za imovinu, preuzela je sa teretnog terminala na Horgošu 46 parking mesta i pozivajući se na zaključke Vlade iz 2005. godine, ponudila ih u zakup po početnoj ceni od 7.000 evra.

Oglas je objavljen na sajtu Direkcije i u Telegrafu 28. decembra prošle godine, rok za preuzimanje dokumentacije i uplatu depozita od 500.000 dinara bio je 8. januar, a ponudu je trebalo dostaviti najkasnije do 12. januara.

Rečju, kratki rokovi sa malo radnih dana u sred novogodišnjih praznika. U oglasu se napominje da je kriterijum za ocenjivanje ponuda bila najviša ponuđena cena.

„U slučaju da dva ili više ponuđača ponude istu cenu zakupa, Direkcija zadržava pravo da po slobodnom uverenju i proceni izvrši izbor najpovoljnijeg ponuđača“, navodi se u oglasu i dodaje da „ukoliko na oglas pristigne jedna ponuda, ista će se uzeti u razmatranje“. Ponuda je pristigla, posao je dobilo preduzeće Terminali RSB, osnovano samo nekoliko dana pre nego što je oglas objavljen.

Neđo Mandić, predsednik Poslovnog udruženja „Međunarodni transport“, kaže za Danas da je sredinom marta firma Terminali RSB postavila rampe na ulazu i na izlazu sa teretnog terminala, na saobraćajnici koja prolazi pored njihovog iznajmljenog parkinga. Vozači tu moraju da prođu kako bi obavili carinsku proceduru ali im Terminali RSB pri tom naplaćuju po 1.500 dinara kao korišćenje parkinga.

– Bilo bi u redu da se naplaćuje onim vozačima kojima je isteklo vreme za vožnju pa narednih 11 sati moraju da budu u mestu i ako oni odluče da taj odmor provedu na parkingu uz terminal. Ali nema logike da se naplaćuje svima, koji samo prolaze pored u postupku carinske procedure. Mi smo se zbog tog nameta obraćali Vladi, Ministarstvima saobraćaja, finansija, unutrašnjih poslova, Republičkoj direkciji za imovinu… Jedan od zvaničnih odgovora bio je da 1.500 dinara nije preveliki izdatak. I Tužilaštvu za organizovani kriminal podneli smo i krivičnu prijavu, jer je očigledno reč o nameštenom poslu a imamo informacije da je on osmišljen u kabinetu sada već uhapšenog direktora Uprave carina Miloša Tomića – kaže Mandić i dodaje da uopšte nije jasno zbog čega je tih 46 parking mesta izdvojeno iz prostora terminala, kada je i sa njima tu bilo tesno pa policija nije dozvoljavala vozačima koji su završili proceduru da se odmore na tom mestu.

Prevoznici su tvrdili i da su čitav posao pomagali carinici koji su nagovarali vozače da plate kako bi mogli da izađu sa terminala, ali su u Upravi carina to negirali. U odgovoru koji su uputili po prigovoru iz PU „Međunarodni transport“ navodi se da nije tačna informacija da „Uprava carina ne dozvoljava kamionima da napuste teretni terminal bez dokaza da su platili parking, jer kontrolna rampa za izlazak sa terminala je postavljena od firme koja se bavi naplatom parkinga i ona je pre objekta u kojem mi vršimo potvrdu istupa sa terminala“. Objašnjavaju da tu rampu zakupac prostora, koji jedini ima kontrolu, mora da podigne kako bi kamion stigao na carinski punkt i tvrde da nemaju nikakve veze sa tim.

U Udruženju su zbog izostale reakcije nadležnih, odlučili da od četvrtka na petak, u ponoć, odbiju svako plaćanje, ali u početku nije bilo velikih problema jer je, kaže za Danas Aleksandar Spasić, generalni sekretar Udruženja, firma Terminali RSG prošle noći podigla rampe i oslobodila prolaz, dok su prethodnog dana svima naplaćivali.

– Kasnije, tokom jučerašnjeg dana, stiglo je obaveštenje da se prvih pola sata neće naplaćivati korišćenje parkinga. Ali mi nećemo ni tih pola sata, to je malo vremena za carinsku proceduru, a stvar je i principa. Ako je on zakupio parkinge, ne može zbog toga da naplaćuje prolaz kroz terminal – objašnjava Spasić.

Kao nacrtano

Pravo na zakup 46 parking mesta na teretnom terminalu kod prelaza Horgoš dobila je firma Terminali RSB, osnovana 11. decembra prošle godine a njeni vlasnici su Tehno-coop Mitra Nikolića iz Subotice i Transitster Bogdana Bulatovića iz Beograda. Tehno-coop je nastao pre dvadeset godina, dok je njegov beogradski partner „taze“ preduzeće, osnovano nedelju dana pre zajedničke firme – 3. decembra 2020.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari