Foto: www.infocentrala.rs

Zahtev za uvođenje predstečajnog postupka koji je sud prihvatio 4. maja ove godine, podneo je Veksilum Balkan, osnovan u Čačku pre tri meseca kao ogranak bečkog Vexillum SB, a potražuje ukupno 47,3 miliona evra, a sumnja se da iza tog poteza stoji vlasnik Cvetan Vasilev, kontroverzni bugarski biznismen sa Interpolove poternice, koji nesmetano radi u Srbiji. Jedna od verzija je i da se dve struje visokih funkcionera Srpske napredne stranke bore za primat u fabrici.

Naime, u obrazloženju zahteva za uvođenje predstečajnog postupka navodi se niz transakcija tokom kojih su obaveze paraćinske staklare „šetale“ od 2015. godine, kada je u fabriku došlo novo rukovodstvo nakon što je ona po drugi put prodata firmi Glas industri. Objašnjava se da je dug nastao jer su četiri pozajmice staklare od vlasnika, 2012. i 2013. godine, dospele na naplatu. Te obaveze je 25. marta 2015. otkupila izvesna firma Ripers limited sa Britanskih Devičanskih Ostrva, a pet dana kasnije novčana potraživanja ustupila je beogradskom Korp investmentu. Taj ugovor je raskinut 1. oktobra iste godine, u trenutku kada su članovi novog Nadzornog odbora, na čelu sa predsednikom Miloradom Pušicom (članom Glavnog odbora Srpske napredne stranke) preuzeli upravljanje fabrikom. U Korp investmentu sto odsto udela ima firma Mitona, čija je vlasnica ćerka Pušice, Ivana, a on je direktor u oba preduzeća.

Obaveze staklare tako se opet vraćaju Ripers limitedu, ali samo dan kasnije nalaze novog otkupljivača, Stagiori limitid iz Republike Sejšeli, gde su doskoro bile „u mirovanju“. Početkom marta ove godine otkupljuje ih Veksilum Balkan i pozivajući se na dospelost potraživanja, u aprilu podnosi zahtev za uvođenje predstečajnog postupka, pozivajući se na to da SFS nije u prilici da vrši bilo kakve isplate, budući da joj je račun u blokadi za iznos koji prelazi 600 miliona dinara. Interesantno je da matični Vexillum u Beču kao generalni direktor vodi Stefan Benčev, inače blizak suradnik Vasileva, što je otvorilo sumnju da iza zahteva za otvaranje stečaja stoji vlasnik fabrike.

– Dokumenta na osnovu kojih je Privredni sud u Kragujevcu pokrenuo predstečajni postupak, falsifikat su i ako postoji pravna država, a ja verujem u svoju državu, stečaj danas neće biti uveden – rekao je Pušica za Danas i dodao da su „sva lica koja su učestvovala u kreiranju tih papira sada predmet istrage bugarskih organa“. On je najavio i da će nakon ročišta održati konferenciju za novinare na kojoj će razjasniti sve okolnosti koje su, po drugi put od kad je novo rukovodstvo u oktobru 2015. preuzelo upravljanje, fabriku dovele do predstečaja.

Prema njegovim rečima, novo rukovodstvo je preuzelo fabriku koja je imala 24 miliona evra evidentiranog duga, a vlasnik, Glas industri, u članu 15 ugovora garantovao je da nema drugih potraživanja. Međutim, „ispostavilo se da su nas prevarili“ jer kada je sredinom decembra 2015. Korporativna trgovinska banka, čiji je glavni akcionar takođe Vasilev, pokrenula predstečaj u Glas industri, isplivala su potraživanja od staklare „teška“ 71 milion evra.

– Kada je Vasilev kupio ponovo paraćinsku staklaru, on je od svoje matične firme uzeo deo sredstava za ispunjenje ugovornih obaveza a drugi deo je pozajmio fabrici. To su sredstva koja sada potražuje Veksilum, ali ja tvrdim da duga nema i da je ta obaveza isplaćena. Ta potraživanja su tokom 15 meseci, koliko je novo rukovodstvo pregovaralo sa Korporativnom trgovačkom bankom i Glas industi, otkupljena, i duga više nema. On se ne vodi ni u knjigama SFS-a niti kod Narodne banke Srbije gde su upisana sva devizna potraživanja – kaže Pušica i dodaje da su zahtevu za stečaj „kumovali“ i neki rukovodioci i službe iz same fabrike. Nije želeo da potvrdi da li ima ili ne saznanja o tome da je zastupnik čačanskog Veksiluma blizak rođak jednog od članova nadzornog odbora staklare, takođe visokopozicioniranog funkcionera SNS-a. „I o tome će biti reči na konferenciji za novinare“, najavio je Pušica.

On tvrdi i da nije bio u sukobu interesa zbog toga što je firma njegove ćerke, u kojoj je direktor, učestvovala u otkupu i prenosu dugova staklare.

– Mi smo jedini imali hipoteku nad SFS-om po osnovu otkupa dugova, i skinuli smo je u korist fabrike bez nadoknade. Cilj nam je da fabrika radi, jer ona to može i dokazala je pod novim rukovodstvom, jer se plate izmiruju redovno, porezi i doprinosi plaćaju u dan, a tržište šupljeg stakla u Srbiji i okruženju raste – ističe on.

Zaposleni se takođe nadaju da će „država uvideti da ima interesa da sačuva fabriku sa tradicijom dugom 110 godina i sa 820 zaposlenih“.

Paunović: Opština nema mogućnost da reaguje

Opštinska vlast nema mogućnosti da u ovom slučaju reaguje na bilo koji način, s obzirom na to da je privatizacija okončana. Ali, u organima Srpske fabrike stakla nalaze se ljudi koji tvrde da imaju odlične veze u Vladi, tako da sam ubeđen da će oni uspeti da preduzmu sve mere kako bi spasili fabriku – kaže za Danas predsednik paraćinske opštine Saša Paunović.