Prosek zarade u Pirotu za maj veći od republičkog 1Rodoljub Ćirić Foto: Danas

Prosečna zarada za maj u Pirotu za dva odsto je veća od repubičkog proseka i iznosi 56.516 dinara, objavljeno je na sajtu Republičkog zavoda za statistiku, dok preostale tri opštine Pirotskog okruga kaskaju sa republčkim prosekom.

Prosečna zarada za ovaj mesec u Babušnici je 44.410 i 20 posto je manja od republičkog proseka. U Dimitrovgradu je 42,467 i 23 posto je manja od proseka u Republici. U Beloj Palanci prosek zarade je 24 posto manji od ovog proseka i iznosi 42.087 dinara.

Predsednik Gradskog veća Saveza Samostalnih sindikata Pirota Rodoljub Ćirić, kaže da je reč o statistici gde prosek u Pirotu i dalje diktiraju zarade zaposlenih u Kompaniji Tigar Tajers“.

On dodaje da je realno stanje drugačije i da je veliki broj zaposleni koiji prima minimalne zarade. Minimalna cena rada po satu ove godine iznosi 155 dinara, što je mesečno 27.000 dinara i još uvek je znatno niža od minimalne potrošačke korpe, koja je dostigla 37.000 dinara. Ćirić kaže da Sindikat ove godine ostaju pri stavu da minimalna cena rada pokrije iznos bar 90 posto potrošačke korpe a da se naredne godine ona izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari