Prostran: Kiša u ovom trenutku za pšenicu najbolja investicija 1Foto: Beta/Svilar Dominic (Arhiva)

Najbolja investicija u ovom trenutku je kiša i najpotrebnija je pšenici koja je u završnoj fazi formiranja zrna, rekao je danas stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran.

On je rekao da je kiša padala u niškom i leskovačkom području, ali da je severni deo zemlje i najveću žitnicu Vojvodinu zahvatila suša i u pojedinim područjima kao u Banatu nedostaje 100 litara vode po kvadratnom metru.

„Srbija ima problem sa sušom već desetak godina, pa su se ispraznili depoi vlage i na dubini od 70 santimetara“, rekao je Prostran.

Država, kako je rekao, mora sve ozbiljnije da razmišlja o izgradnji sistema za navodnjavanje bez obzira koliko koštaju.

Sistem za navodnjavanje ne može se, prema njegovim rečima, koristiti bez istovremenog razvoja stočarstva jer se navodnjavanjem spira humus u zemljištu i mora se đubriti stajskim djubrivom.

Prostran je rekao da država nije završila tri sistema za navodnjavanje, započetih pre više desetina godina, kanal Dunav-Tisa-Dunav, Morava 1 i 2 i sistemi Ibar – Lepenac.

„Treba imati u vidu da Srbija ne može nekontrolisano koristiti vodni potencijal medjunarodnih reka koje protiču kroz Srbiju, Save, Dunava i Drine i da bi koristila vodu iz njih treba da se dogovori sa državama kroz koje prolazi“, rekao je Prostran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari