Prostran: Prinos pšenice u Srbiji i kvalitet ispod proseka 1Milan Prostran Foto: Medija centar

Prinos ovogodišnjeg roda pšenice u Srbiji biće ispod proseka, oko 2,5 miliona tona, a i kvalitet je na tom nivou, procenio je danas stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran.

On je za agenciju Beta rekao da će žetva u žitorodnim krajevima biti završena ove nedelje, a u planinskim sledeće i da je kvalitet pšenice u skladu sa uslovima koji su pratili vegetaciju biljke od setve do žetve.

„Proizvođači su samo 30 odsto površina od 550.000 hektara zasejali u optimalnom roku i malo uložili u prehranu i primenu agrotehničkih mera, a zatim je taj usev zahvatila suša, pa kiša i rezultat je skroman“, rekao je Prostran.

Dodao je da će mali prinos „ispeglati“ veće zasejane površine jer je bilo i godina kada je manje zasejano, ali i kada je sejano po 800.000 hektara.

Ako se, kako je rekao, iz ovogodišnjeg roda pšenice izuzme količina potrebna za domaće potrebe ostaće oko milion tona za izvoz, ali se dobra cena od oko 24 ili 25 dinara može očekivati tek kada se proizvede kvalitetna pšenica i odvoji od nekvalitetne, a ne kao do sada da se, „sva strpa u jedan koš“.

„Republička direkcija robnih rezervi je ponudila cenu od 20 dinara po kilogramu, za otkup 25.000 tona, mislim da cena ne bi smela da bude niža. Pšenica je osnovni prehrambeni proizvod, posebno u siromašnim zemljama i ne bi smelo da se dopusti da se poljoprivrednici niskim cenama destimulišu“, rekao je Prostran.

Dodao je da su se proizvođači ranije motivisali da seju pšenicu dodeljivanjem premija koje su uvećavale cenu postignutu na tržištu.

Kada se ne primene sve agrotehničke mere kako bi se povećao prinos to se kao i ove godine, kako je rekao, nadoknađuje setvom većih površina, pa Srbija ne bi smela da dozvoli da se zaseje manje od 300.000 hektara.

„Desilo nam se da smo 80-tih godina imali kvalitetnu pšenicu i izvezeno je skoro sve, pa smo posle uvozili neko ‘đubre’, jer su sva zrna bila polomljena a pokupljenja su verovatno čišćenjem ostatka na brodovima koji su prevozili pšenicu“, rekao je Prostran.

Predsednik Nezavisnog udruženja poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da kvalitet pšenice ove godine nije zadovoljavajući i da otkupna cena koju su ponudile Robne rezerve ne može da „pokrene tržište jer su tražene količine suviše male“.

„U Hrvatskoj je cena pšenice 18-19 dinara po kilogramu, ali se plaća 30 odsto carina što je oko pet dinara i troškovi prevoza, što ukupno iznosi 25 dinara, pa se mlinarima i trgovcima isplati da toliko plate pšenicu i u Srbiji“, ocenio je Jakšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari