Protest u Zrenjaninu zbog računa za grejanje 1

Zrenjaninci su sa transparentom „Zavrni ventil toplani!“ izašli u ponedeljak kasno popodne na ulicu zbog visokih računa za daljinsko grejanje.

Njih stotinu okupilo se na gradskom trgu, gde su ispred spomenika Kralju Petru prošetali u koloni, poručujući da očekuju sagovornike o njihovom problemu. Ovo je treći izlazak Zrenjaninaca u poslednjih mesec dana na ulicu zbog paprenih računa, a prvi u okviru zajedničke akcije koja se održava u više gradova Srbije.

– Akcija traje do kraja nedelje, tačnije do petka. Svaki dan bićemo na ulici i ukazivaćemo na naše probleme. Veliki broj korisnika daljinskog grejanja ima ozbiljne problema sa utoškom i visinom računa koje ne može da izmiruje. Izvršitelji dolaze i popisuju imovinu, imamo i dva slučaja gde je imovina ugrožena zbog dugova za grejanje a nekretnine će se prodavati zbog izmirenja obaveza – upozorava Dušan Kokot, predsednik Centra za zaštitu potrošača Begej.

Prema njegovim rečima, najveća briga potrošačima u Zrenjaninu predstavlja najava privatno-javnog partnerstva u toplani.

– Toplana je već toliko u dugovima, u kreditu od šest miliona evra, najmanji problem su dugovi građana. Niko ne spominje fabrike, bar 70 firmi više ne radi u Zrenjaninu, zbog čega se sada od građana očekuje najviše. Ukoliko se toplana privatizuje sav teret finansiranja prebaciće se na građane – smatra Dušan Kokot.

Centralno grejanje u Zrenjaninu koristi oko 8.000 individualnih potrošača, a u protekle tri godine od kada je uveden obračun po utrošku, sa mreže se isključilo 180 potrošača. Javno preduzeće Gradska toplana zapošljava 135 radnika, prema računici ljudi iz Centra za zaštitu potrošača optimalan broj zaposlenih, u odnosu na broj korisnika i oko pola miliona kvadrata koji se greju, bio bi 60 zaposlenih. Time bi se smanjili troškovi, smatraju građani koji su pogođeni visokom cenom dlajinskog grejanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari