Održan protest u Novom Sadu zbog učestalih femicida u Vojvodini: "Nasilnike u zatvore ne u medije" 1Foto: Danas/A. L.

Aktivistička grupa „Žene za promene“ održala je večeras još jednu protestnu akciju zbog šestog i sedmog femicida ove godine u Vojvodini na Trgu slobode u Novom Sadu.

Na centralnom novosadskom trgu, aktivistkinje su postavile tri telefonska aparata, kako bi simbolično uputile poziv trima institucijama: policiji, tužilaštvu i Centru za socijalni rad.

One smatraju da prevencija kroz rad sa mladima, briga o mentalnom zdravlju građana, ali i definisanje femicida kao najtežeg krivičnog dela, stvari su na kojima treba odmah raditi.

Okupljeni građanke i građani nosili parole na kojima je pisalo: „Femicid može biti sprečen“, „Ni jedna mrtva više“, „Za nasilje je uvek odgovoran nasilnik“ i „Nasilnike u zatvore ne u medije“.

Sedmi femicid ove godine dogodio se u subotu, 20. aprila, kada je muškarac (36) ubio nevečanu suprugu (29) nožem u naselju Veliki rit u Novom Sadu.

Svi femicidi 2024. desili su se u Vojvodini, a niko od nadležnih u pokrajinskim institucijama se nije oglašavao tim povodom.

– Ko je brinuo o njoj u tom kratkom periodu, od kada je ona napustila partnera do trenutka kada ju je on svirepo kaznio. Okruženje, policija i socijalne institucije to nisu radile. Ostali su gluvi, slepi i nemi svi oi kojima je u ovom društvu zaštita građana, a pogotovo zaštita žena i dece, dužnost i posao – rekla je aktivistkinja Magdalena Rašković.

Održan protest u Novom Sadu zbog učestalih femicida u Vojvodini: "Nasilnike u zatvore ne u medije" 2
Foto: Danas/A. L.

Ona je ocenila da je društvo koje nije u stanju da zaštiti živote žena „nije manje žensko“, nego „manje ljudsko“.

„Žene za promene“ poručile su institucijama da se „usredsrede na spasavanje života“ žena tako što će obezbediti procenu rizika od femicida u svakom slučaju prijavljenog porodičnog i partnerskog nasilja i pratiti izrečene mere zabrane prilaska.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari