Protesti i blokade "stigli" do Brisela 1

Tokom 2018. aktivisti Grupe građana „Odbranimo reke Stare planine“ učestvovali su na više protesta u Pirotskom okrugu, protiveći se izgradnji mini hidrocentrala ne samo u Parku prirode Stara planina, nego i u drugim područjima.

Jedan od aktivista ove grupe građana Aleksandar Panić iz Pirota, za Danas kaže da su bila dva protesta u Temskoj, ali u selima Topli Do, Rsovci, Pakleštica, Dojkinci, Trnski Odorovci, Rakita…

Veliki broj meštana sela, ali i mnogi žitelji Pirota i drugih gradova, okupili su se još na Đurđevdan u selu Pakleštica na Staroj planini na velikom zboru protiv gradnje MHE na Visočici i ostalim rekama na poziv Saveza MZ Stara planina. Na obližnjoj lokaciji „Vladikine ploče“ je planirana gradnja dva kilometra dugačkog tunela za, kako navode organizatori, „potpuni nestanak Visočice, najmoćnije reke na Staroj planini'“. „Ne damo našu reku, ovu netaknutu prirodu, pastrmku potočaru i rakove u reci“, kaže predsednik Saveta MZ Pakleštice Zoran Matejić.

– U Rakiti kraj Babušnice prvi put smo protestovali u junu, a posle toga je protest trajao mesecima, da bi poslednjih dana godine tamo bila stalna dežurstva i pokušaji blokada izvođača da devastira reku i prirodu. U Pirotu je 2. septembra na velikom protestu bilo između 3.000 i 4.000 ljudi, kaže Panić.

– Okupili smo se da kažemo „ne“ kopačima tunela, svima onima koji su povlašeni proizvođači električne energije, a čije su firme pogrebna preduzeća za naše planinske reke. LJudi se pitaju da li će reke opstati, jer oni pored njih žive vekovima, rekao je u Pakleštici član Saveza MZ Stara planina Aleksandar Jovanović Ćuta. On je u Rakiti rekao da će se tamo protestovati sve dok investitor, odnosno izvođač ne izađe iz privatnog poseda koji je nasilio uzurpirao meštaninu.

– Pozivamo policiju da zaštiti meštane Rakite na kojima se već godinu dana vrši nasilje. Pozivamo i sve nadležne u zemlji, Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, Srbijavode i Srbijašume da reaguju na prijave zbog kršenja zakona, rekao je tada Jovanović. Panić podseća da u selu investitor uništio atarski put ka imanjima meštana kao i nekoliko privatnih imanja stvarajući klizište koje preti da povuče za sobom celo brdo, pregradi Rakitsku reku i načini štetu na imanjima. U ovom seli živi oko 250 meštana koji su sa nama zajedno u ovoj borbi da se spreči izgradnja MHE i uništi Rakitska reka, reči su Aleksandra Panića, koji stalno ističe da je u ovom poslu vrlo mala ekonomska i energetska korist, a uništava se ekosistem Srbije i podseća da ovi protesti nisu bili uzalud i da se neki efekti već osećaju.

– Pre svega smo upoznali građane Srbije sa problemima koji nastaju prilikom gradnje MHE, a mediji, od lokalnih pa sve do do javnog servisa uglavnom izveštavaju o tome. Pod pritiskom javnosti i Ministarstvo ekologije je povelo upravni spor da se zabrani izgradnja MHE u selu Pakleštica na Staroj planini. Na Upravnom sudu je presuđeno u korist investitora i izgradnje MHE, ali je posle žalbe Ministarstva ekologije Kasacioni sud presudio u korist Ministarstva i zabranio gradnju. To je i naša pobeda. Ima odjeka i u EU, jer podsetimo u Memorandumu EP o priključenju Srbije EU, stavljena su tri amandmana – Srebrenica, Sava mala i reke Stare planine, kaže Aleksandar Panić.

Dekan Ristić: Borba protiv MHE je nacionalni interes

– Argumenti protivnika gradnji MHE ali i mnogih stručnjaka su više nego jasni – proizvodnja energije iz malih hidroelektrana nikako ne može predstavljati značajnu stavku u energetskom bilansu zemlje, a ukoliko bude pregrađeno 58 reka na Staroj planini ona je mrtva planina za stanovništvo. Dakle, borba protiv MHE na Staroj planini je nacionalni interes i interes stanovnika Stare planine. Planirano je da se u Srbiji napravi 850 malih hidroelektrana i ukoliko to bude realizovano uništićemo naše najvrednije planinske reke, rekao je na protestu u Pirotu, ali više puta nakon toga dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu dr Ratko Ristić.

Meštani Rakite vodiće sudski spor

– Rakita je primer bahatosti investitora koji je dobio nelegalnu dozvolu za gradnju jer nema rešene imovinske odnose. Stavljao je hipoteku na privatne parcele bez saglasnosti vlasnika . Bilo je više slučajeva nasrtaja njihovog obezbeđenja na meštane i aktiviste. Savet MZ Rakite vodiće sudski spor protiv investitora zbog nepoštovanja zakona o vodama i o zaštiti životne sredine, kaže Panić. Pre nekoliko dana, nakon novog sukoba u ovom selu gde je povređen jedan meštanin, a ovde je boravio i konzul Bugarske u Srbije, jer u selu žive i građani bugarske nacionalnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari