Prve "ispumpane" količine nafte upućene u pančevačku rafineriju 1Nafta, ilustracija Foto: FreeImages/ rsvstks

Ćerka firma Naftne industrije Srbije u Rumuniji, NIS Petrol, započela je probnu proizvodnju nafte u toj zemlji, saopšteno je novinarima iz Srbije u Temišvaru tokom posete postrojenju za eksploataciju nafte koje se nalazi u blizini tog grada.

Kako je tom prilikom rečeno predstavnicima „sedme sile“ iz Srbije, nedavno su prve količine nafte proizvedene na naftnom polju „Teremija“ upućene ka transportnoj stanici odakle su dalje vozom transportovane do Rafinerije nafte u Pančevu.

Tu će biti utvrđeno da li je nafta proizvedena na tom polju kompatibilna sa prerađivačkim kapacitetima pančevačke rafinerije i nakon što budu poznati ti kao i ukupni rezultati potencijala naftnih nalazišta na polju „Teremija“ biće doneta odluka o početku komercijalne proizvodnje „crnog zlata“.

Prema rečima Vanje Aleksića, generalnog direktora NIS Petrola, ta kompanija u Rumuniji, kada je reč o istraživanju i proizvodnji nafte i gasa, poseduje šest licenci za istraživanje, a svi blokovi se nalaze na zapadu zemlje.

– Do ovog trenutka je izbušeno šest istražnih bušotina a ispitano je još četiri. Eksperimentalna proizvodnja je započeta na dve lokacije a to su naftna bušotina „Teremija“ i gasna bušotina „Žombolj“. Eksperimentalnom proizvodnjom u bušotini „Žombolj 6“ započeta je proizvodnja električne energije iz gasa, prva koju NIS realizuje van granica Srbije. Zbog navedenih rezultata NIS smatra koncesije u Rumuniji veoma perspektivnim i nastaviće sa daljim istraživanjima i ulaganjima u cilju pokretanja komercijalne proizvodnje nafte i gasa – izjavio je Vanja Aleksić.

Direktor Pogona Rumunija, inače domaćin posete novinara iz Srbije naftnom polju „Teremija“, Dragan Mitić istakao je da je na tom polju završeno bušenje dve bušotine – „Teremija 1000 i „Teremija 1001“.

Obe bušotine puštene su u eksperimentalnu proizvodnju koja prethodi komercijalnoj eksploataciji. Bušenje je izvršeno do 2.600 metara, a nafta se sada crpi iz sloja na dubini od 2.400 do 2.500 metara.

– Na polju „Teremija“ završena je i sabirna stanica na kojoj se proizvedena nafta priprema za transport ka otpremnoj stanici sa koje se dalje odvozi vozom na preradu u Rafineriju nafte u Pančevu – naglasio je Mitić.

NIS u Rumuniji posluje od 2011. godine kada je osnovano zavisno društvo NIS Petrol Rumunija. Od tad je u poslovanje NIS-a u Rumuniji uloženo oko 110 miliona evra. NIS Petrol poslovanje razvija u tri biznis oblasti: istraživanje i proizvodnja nafte i gasa, promet naftnih derivata i trgovina električnom energijom.

Od 2011. godine ta kompanija je zaposlila 50 ljudi i indirektno stvorila još 200 radnih mesta.

Na maloprodajnom tržištu u Rumuniji, NIS Petrol upravlja mrežom benzinskih pumpi brenda Gasprom (prva benzinska pumpa otvorena je 2012. godine). Trenutno je u toku izgradnja nove pumpe u blizini Bukurešta. Električna energija proizvedena na gasnom polju „Žombolj“ prodaje se na rumunskom tržištu.

NIS Petrol realizuje i društveno odgovorne projekte kroz program „Rastuća ruralna Rumunija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari