Prve tri zgrade gotove do septembra 1Foto: Fonet

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, obišla je juče gradilište naselja Zemunske kapije, koje gradi Građevinska direkcija Srbije na prostoru nekadašnje kasarne „Aleksa Dundić“ u Zemunu, i najavila da će svih 1.700 stanova iz programa jeftine gradnje biti završeno do 2020. godine.

Mihajlovićeva je rekla da će do septembra biti završene prve tri zgrade u novom naselju, sa oko 320 stanova.

– Zasad sve ide po predviđenoj dinamici, kako je dogovoreno sa izvođačima. Na gradilištu je trenutno angažovano 500 radnika iz više od 20 firmi i sve će biti urađeno po evropskim standardima i kvalitetu – navela je ona.

Ministarka Mihajlovićev je dodala da će u kompleksu Zemunske kapije biti izgrađen i ogledni stan za projekat izgradnje jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti, koji će potencijalni kupci moći da vide.

Podsetivši da je u julu prošle godine počela izgradnja Zemunskih kapija na placu od šest hektara, direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan najavio je da će prve tri zgrade od 32.000 kvadrata sa 320 stanova biti gotove do septembra i dodao da se očekuje da ti stanovi budu useljeni do kraja godine.

– Početkom godine započeta je gradnja još jednog objekta, od ukupno 39.000 kvadrata, sa 370 stanova i očekujemo da još jedna zgrada sa oko 250 stanova krene do juna ove godine, tako da ćemo u izgradnji imati oko 1.000 stanova – dodao je Šurlan.

Ceo stambeno-poslovni kompleks Zemunske kapije imaće osam objekata sa ukupno 1.700 stanova, odnosno 200.000 kvadratnih metara stambeno-poslovnog prostora.

Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije, kaže za Danas da je plan da svih 1.700 stanova bude završeno u naredne dve godine potpuno realan i izvodljiv.

– Radove vodi Građevinska direkcija Srbije koja ima potrebnu infrastrukturu i ljudstvo za obavljanje te vrste posla. Reč je o dobroj i odgovornoj instituciji i ne treba sumnjati da će ispoštovati rokove koje je preuzela. Naselje se nalazi na veoma lepoj lokaciji a iako je reč o jeftinijim stanovima oni će biti urađeni po najvišim važećim standardima u Srbiji – objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da je reč o veoma važnom projektu.

– Pod brojem jedan, veliki broj porodica će se useliti u nove stanove koje će moći da kupe po pristupačnim cenama i na taj način reši svoje stambeno pitanje na adekvatan način. Pod brojem dva, važno je napomenuti da je na izgradnji ovih stanova angažovana srpska građevinska operativa. Država bi i ubuduće na ovakvim projektima trebalo da angažuje domaće firme i na taj način joj omogući da uposli svoje kapacitete – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari