PTC proglasio stečaj – šta će biti sa smederevskom firmom? 1Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Proteklih dana u Smederevu, pa i u beogradskim glasilima, pojavila se priča o propasti pre dve godine pompezno najavljenog projekta nemačke fabrike za preradu ribe u Smederevu. Zvaničnog odgovora iz fabrike, ili grada, nije bilo. Do sada.

Javnosti su se danas, u pisanoj formi, obratili Pjer Verštrelen, iz firme Servfud d.o.o. Smederevo (sestrinska firma PTC Germany Group) i dr Jan Filip Hos iz Vajt end Kejs, pravne firme iz Dizeldorfa, Nemačka, a odgovor na radoznalost javnosti je naslovljen kao „Objava o preuzimanju Servfood d.o.o.“, prenosi Podunavlje.info.

Informacije koje su trenutno prisutne u javnosti a tiču se kompanije za preradu ribe ’Servfood’ d.o.o. delimično su tačne“, stoji na početku saopštenja za medije. Dalje se objašnjava da je „fabrika za preradu ribe ServFood d.o.o. bila usko povezana sa svojom matičnom kompanijom PTC Nemačka koja je usled stanja nelikvidnosti morala  8. marta 2018. da proglasi stečaj“.

Sud u Nemačkoj je, piše potom, na čelo kompanije postavio stečajnog upravnika „koji donosi sve odluke u vezi sa imovinom PTC-a, trenutno je fokusiran na nastavak poslovanja PTC Germany i na pronalaženje adekvatnih investitora kako za PTC Germany tako i za  ServFood doo“.

Napominje se, da se ServFood d.o.o. Smederevo, ne nalazi pod stečajem i da samim tim nije pod nadzorom stečajnog upravnika, da je „postojeći menadžment ServFood doo i dalje rukovodeći“, da „i dalje blisko sarađuju kako bi sačuvali likvidnost ServFood doo i pronašli potencijalne investitore“. Sve umešane strane, kako kažu, uključujući i Grad Smederevo, „dobro su obaveštene o postojećem procesu i njegovom napretku“.

Šta to konkretno znači – da li je i smederevski pogon za preradu ribe, i ako nije u stečaju, ostao bez mogućnosti da dalje radi bez matične firme – nije baš najjasnije. Sudeći po narednoj rečenici – i on je na prodaju. Ili „preuzimanje“, kako je iz originalnog teksta na srpski preveden izraz „acquisition”.

Stečajni upravnik već razmatra nekoliko ponuda vezanih za preuzimanje  PTC Germany i ServFood doo, uveren da se proces prodaje može zaključiti do 1. juna 2018. ServFood ostaje lojalan svojim poslovnim partnerima. Promena vlasništva ni na koji način neće uticati na poslovnu politiku i način poslovanja ServFood-a.“

Na kraju i nešto utešno. „Što se tiče kompanije ServFood doo, svi  dobavljači će biti isplaćeni, kao i radnici koji ce primiti svoje zaostale zarade“, najavljuju dvojica potpisnika ovog obraćanja javnosti.

Fabrika za preradu ribe je, podsetimo, svečano otvorena 25. februara 2016. godine.

– Nemoguće je da su u Turskoj pastrmke bolje nego u Srbiji, zato ste doneli pravu odluku da uzgajate ribu u našoj zemlji, da je ovde pakujete i prodajete u celom svetu. Na ovakvim kutijama će da piše “napravljeno u Srbiji“, a mi ćemo uvek da pomognemo koliko možemo, i država i grad, da bude što više ovakvih investitora, da smanjimo broj nezaposlenih – rekao je tadašnji premijer Aleksandar Vučić predajući ključeve nove hale direktoru PTC-a Brunu Kornartu, ujedno najavljujući da će „u početku tu biti posla za 100 radnika“, a „kada bude dostignut pun kapacitet od 30.000 tona godišnje i za svih 300“.

Halu od 4000 kvadrata u kojoj ServFood radi, podsetimo i to, podigao je, o svom trošku, Grad Smederevo, a nemačka kompanija se obavezala da će plaćati zakupninu i da će uložiti dva miliona evra u opremu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari