Putni prelazi u Kijevu i Sremčici bezbedni, otvorena mejl adresa za prelaze 1ilustracija Foto: FreeImages/ Eyleen Reichel

Povodom objava koje su se pojavile na društvenoj mreži Tviter, u vezi putnih prelaza Kijevo u Rakovici i Železnik u Sremčici, iz Železnica Srbije obaveštavaju  da je  putni prelaz u Kijevu deo je rekonstrukcije pruge Topčider – Rakovica – Resnik.

U toku su završne aktivnosti, kako bi 15. januara ova deonica i svi uređaji na njoj bili pušteni u pun rad.

S obzirom da su završni radovi na rekonstrukciji cele ove deonice u toku, železničko osoblje koje učestvuje u organizaciji i funkcionisanju saobraćaja bilo je na dokazani način upoznato sa izvođenjem radova i postupa u skladu sa pravilnicima koji definišu ovakvu situaciju, nevedeno je u saopštenju.

Ni jednog trenutka bezbednost saobraćaja na ovom putnom prelazu nije ugrožena.

Kao što je i na Tviteru konstatovano, voz se zaustavio i nastavio kretanje tek kada je bilo bezbedno da pređe put, što je u potpunosti u skladu sa železničkim procedurama i pravilnicima.

S obzirom da su u toku završni radovi na rekonstrukciji ove pruge, putni prelaz u Kijevu je u posebnom režimu, sa ciljem potpune bezbednosti saobraćaja na ovom mestu.

Iz Železnica navode, da kada je reč o putnom prelazu u Sremčici, on je poslednji put bio u kvaru 02. januara 2019. godine i zbog zamene mikroprekidača rampe nisu radile oko tri sata, koliko je trajala intervencija stručnih službi.

I u ovoj situaciji železničko osoblje je poštovalo procedure i postupalo u skladu sa njima, tako što je zaustavljalo voz pre putnog prelaza i vožnju nastavljalo tek nakon što na putnom prelazu nije bilo nikoga.

Za putni prelaz u Sremčici karakterističan je veliki broj krađa na ovoj deonici pruge, što značajno otežava funkcionisanje uređaja putnog prelaza.

Na putnim prelazima u Kijevu i Sremčici prethodnih godina nije bilo vanrednih događaja, niti ugrožavanja ljudskih života.

I ovom prilikom ističemo da se ni jedan vanredni događaj na srpskim prugama nije dogodio u situaciji kada je uređaj putnog prelaza bio u kvaru i kada rampe nisu radile.

Zato još jednom apelujemo na sve učesnike u drumskom saobraćaju da poštuju saobraćajne propise i signalizaciju i da voze pažljivo i odgovorno, jer ćemo samo tako očuvati bezbednost i sačuvati ljudske živote.

„Infrastruktura železnice Srbije“ otvorila je danas novu mejl adresu, sa ciljem brže i efikasnije komunikacije sa javnošću kada je reč o putnim prelazima. Mejl adresa je: [email protected]

Putem ovog mejla  moći će da se „Infrastrukturi železnice Srbije“ dostavljaju primedbe, predlozi, sugestije, kao i da se ukaže na eventualne probleme u funkcionisanju putnih prelaza širom Srbije.

Rukovodstvo i stručne službe „Infrastrukture železnice Srbije“ svakodnevno će pratiti i analizirati sve dobijene informacije, a biće to način i da se ostvari dvosmerna komunikacija sa građanima, rečeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari