Radila sam u uspešnim kompanijama, ali preduzetništvo mi je donelo slobodu 1Foto: Privatna arhiva

Njen motiv da pokrene privatan posao bila je želja da se ostvari na poslovnom planu.

Posle završenog fakulteta Biljana Filipović je nekoliko godina radila u stranim i domaćim kompanijama, ali nije mogla na adekvatan način da realizuje sve svoje potencijale u takvom poslovnom okruženju.

„Budući da sam već imala porodicu, bila sam ostvarena kao supruga i majka, ali sam želela da započnem sopstveni porodičan posao, gde ću moći maksimalno da se angažujem, pomognem svojoj porodici i ostvarim bolje poslovne rezultate“, započinje svoju priču Biljana.

U vode preduzetništva upustila se 13. aprila 2011. godine kada je zvanično registrovala svoju firmu „Moja baza“. Pre toga suprug i ona su dva meseca osmišljavali poslovni koncept, detaljno su razrađivali binis plan i zakupili domen www.mojabaza.com. Postavili su osnovnu internet prezentaciju i polako počeli da rade na istraživanju tržišta.

Radila sam u uspešnim kompanijama, ali preduzetništvo mi je donelo slobodu 2
Foto: Privatna arhiva

Na pitanje koliko je novca bilo potrebno za početni kapital, Biljana kaže da kao i većina preduzetnika u Srbiji, na početku nisu imali početni kapital.

„Gradili smo kuću, bili u kreditima i ono malo novca što smo imali odlazilo je na rate i kredite u bankama. Sa druge strane, jačala je želja da se nešto konkretno započne i ostvari u životu, nešto po čemu ćemo biti prepoznatljivi i drugačiji od drugih“, priseća se Biljana svojih početaka.

Prekretnica je, kako kaže, bio trenutak kada su se preselili u novu sredinu, naselje Ledine u opštini Surčin.

„Nismo poznavali nikoga, a imali smo veliko iskustvo u marketingu. Suprug je predložio da počnemo da spremamo lokalni oglasnik koji će i nama i drugima pomoći da nađu sve ono što im je potrebno na jednom mestu: majstore, vodoinstalatere, poslastičare i druge servisne informacije neophodne za svakodnevni život. Počeli smo da pripremamo i postavljamo oglase na internet portalu www.mojabaza.com ali i da ih štampamo i delimo. Tako je nastao novi brend ’Moja baza’“, priča ona.

Rođak iz Bijeljine posavetovao je kako da aplicira za subvenciju za samozapošljavanje koju daje Nacionalna služba za zapošljavanje, prijavila se za obuku za izradu biznis plana i dobila subvenciju. Kaže da joj je to značilo mnogo na početku, jer se novac koji je dobila višestruko isplatio.

Govoreći o uslovima poslovanja na tržištu, ona kaže da su inovacije koje je doneo internet i razvoj digitalne ekonomije, doneo i veću fleksibilnost na tržištu. To znači da je bilo potrebno stalno se usavršavati i učiti kako bi mogli da razumete i prihvatite promene i izvučete ono što je najbolje za posao.

„Te promene posebno su vidljive u marketingu, oblasti kojom se bavimo, kao i u segmentu malih i srednjih preduzeća kojima i  pripadamo. Mislim da je ključ uspeha spremnost da učite i konstantno se usavršavate“, smatra Biljana.

Izazovi sa kojima se susreće u poslovanje su manje više uobičajeni za sve firme – kako povećati kvalitet usluge, osvojiti nova tržišta, kako skrenuti pažnju ljudi na benefite svog proizvoda.

„Radeći na tome, povećava se rejting firme, lakše dolazi do novih klijenata, ima više kapitala za nove investicije. Dobro poznati model koji savršeno funkcioniše u našoj firmi“.

Radila sam u uspešnim kompanijama, ali preduzetništvo mi je donelo slobodu 3
Foto: Privatna arhiva

Koji su ciljevi i poslovni planovi za budućnot i kako vidi perspektivu svoje firme?

„Naša ciljna grupa su mala i srednja preduzeća, poljoprivredna gazdinstva, udruženja širom Srbije kojima je potrebna digitalna, marketinška podrška da što lakše predstave i plasiraju svoje proizvode i usluge. Cilj je da im se približe svi marketinški alati na jednostavan i dostupan način i da vide konkretnu korist od toga. Takođe, nam je želja da ličnim primerom ohrabrimo i druge da započnu sopstveni posao“.

Prema njenim rečima, preduzetništvo je način života i nisu baš svi rođeni da budu preduzetnici.

„Radila sam u veoma uspešnim domaćim i sranim firama, ali mi je preduzetništvo donelo slobodu koja ni sa čim drugim ne može da se meri. Slobodu u odlučivanju, kao i breme odgoornosti, koju nisu baš svi spremni da preuzmu na sebe“, poručila je Biljana.

Izvor: https://free2business.wordpress.com/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari