Radnica iz kamenoloma međunarodni skandal 1

Internacionala radnika u građevinarstvu i šumarstvu (BWI), sa sedištem u Ženevi, podržala je juče kampanju Samostalnog sindikata građevinarstva protiv diskriminacije žena u Srbiji i za zaštitu prava Danke Simić, zaposlene u Ravnaji iz Malog Zvornika.

„Pozivamo da se ukinu svi oblici diskriminacije žena u Srbiji“, ističe BWI.

Na sajtu ove međunarodne organizacije koja se bavi zaštitom prava radnika u celom svetu objavljen je proglas kojim se pozivaju svi da pruže podršku Danki, ali i svim ostalim diskriminisanim ženama. „Kad udarite u ženu, udarate u kamen“, ističe BWI u prvi plan, objašnjavajući kako je Danka Simić u fabrici kamenih agregata sa mesta laboranta prebačena na mesto čistačice, a kasnije i da kao fizički radnik ručno prebacuje kamenje u kamenolomu – samo zato što je njen suprug Milenko bio predsednik sindikata.

– Naša krovna organizacija je podržala našu kampanju za zaštitu Danke Simić, ali i svih ostalih koji su diskriminisani na radnom mestu. Ovo je nešto što će sada da vidi ceo svet, ceo svet sada može da vidi kako se diskriminišu žene u Srbiji – kaže za Danas predsednik Samostalnog sindikata građevinarstva Saša Torlaković.

Radnica iz kamenoloma međunarodni skandal 2

Dnevni list Danas je u više navrata od septembra prošle godine pisao o slučaju diskriminacije Danke Simić u Ravnaji. O tome kako je od trenutka kada je njen suprug izabran za predsednika sindikata u fabrici ona bila kažnjavana lošijim radnim mestima, da bi u decembru prošle godine završila u kamenolomu. Sindikat je o tome pisao gotovo svim relevantnim državnim institucijama, baš kao i list Danas, ali odgovori su stigli samo od inspekcije rada (koja nije pronašla ništa sporno) i od Poverenice za rodnu ravnopravnost koja je pre nekoliko dana objavila mišljenje o ovom slučaju – da je Danka Simić bila diskriminisana u Ravnaji i da poslovodstvo fabrike ima 30 dana da reaguje na to i postupi po uputstvima Poverenika.

Internacionala radnika u građevinarstvu i šumarstvu, sa sedištem u Ženevi, okuplja 334 sindikata koji predstavljaju više od 12 miliona radnika u 130 zemalja sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari