Gradski_trg_CacakGradski trg Čačak Foto: Wikipedia/ Mihailo Jovanović

Radnici čačanske Fabrike reznog alata (FRA) u stečaju održače protest u četvrtak, 16. septembra u 9 časova ispred fabrike, sa zahtevom da im se uplate zaostali doprinosi koje im poslodavac duguje od 2010. godine, rekao je danas agenciji Beta predsednik fabričkog Industrijskog sindikata Dušan Đelić.

Djelić je kazao da radnici protestvuju jer poslovodstvo fabrike neće da dostavi potrebnu dokumentaciju Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), odnosno „obrazac M4“, koji je potreban za uplatu doprinosa, zbog čega će tražiti i krivičnu odgovornost za povredu prava iz radnog odnosa i iz penzijskog osiguranja.

On je istakao da je država uplatila doprinose za svih 452 radnika FRA, kojima fabrika duguje od 2010. godine i da je isplata tih doprinosa dogovorena i sa nadležnim ministarstvom početkom marta u okviru socijalnog programa za radnike.

„Neko namerno pokušava da napravi podelu medju radnicima i širi netačnu priču da će zaostali doprinosi biti uplaćeni samo radnicima koji su ispunili jedan od uslova za penziju. Postoji odluka Vlade Srbije i dogovor sa nadležnim ministarstvom da se zaostali doprinosi uplate za svih 452 radnika“, rekao je Djelić.

On je dodao da su prema informacijama sindikata nekolicini radnika već uplaćeni zaostali doprinosi ali, kako je rekao, njima je uplaćeno „po kolegijalnim odnosima“ jer su ti radnici „imali protekciju“.

Predsednik Industrijskog sinidikata je rekao da radnici protestuju i zbog visokog zakupa koji je odredjen za firmu koja je zainteresovana da zakupi deo FRA i nastavi sa proizvodnjom i uposli oko 200 bivših radnika.

Prema njegovoj oceni neko „namerno opstruira“ firmu koja je zainteresovana da nastavi proizvodnju koja je postojala u FRA.

„Takodje ćemo tražiti i krivičnu odgovornost zbog toga što je FRA zapala u dugove i odlazi u stečaj iako je od 2009. godine do danas od države dobila oko 400 miliona dinara subvencija. Pitamo gde je otišao taj novac i za šta je potrošen“, rekao je Đelić.

FRA je osnovana 1953. godine od kada je proizvodila alate koje je i izvozila u zemlje u regionu, a deo fabričkih pogona bavio se proizvodnjom i za vojnu industriju.

Posle kompletne isplate socijalnog programa radnicima fabrika će otići u stečaj zbog velikih dugovanja bankama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari