Radnici Fabrike reznog alata u Čačku na protestu traže isplatu otpremnina 1Foto:vikipedia

Oko 150 radnika Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku, koja je u stečaju, protestovalo je danas ispred fabrike zbog neefikasnosti u realizaciji socijalnog programa, zahtevajući isplatu otpremnina.

Radnici od nadležnog republičkog ministarstva zahtevaju da u roku od 15 dana budu isplaćene otpremnine za 280 radnika kojima je država obećala isplatu po 200 evra za svaku godinu radnog staža, kao i isplatu zaostalih doprinosa.

Predsednik Industrijskog sindikata Dušan Đelić rekao je agenciji Beta da ukoliko radnički zahtevi ne budu ispunjeni oni će 1. septembra održati protest isped zgrade Predsedništva Srbije u Beogradu.

On je dodao da je socijalni program za radnike FRA dogovoren početkom marta ove godine sa predstavncima nadležnog ministarstva i da je do sada oko 159 radnika dobilo otpremnine, ali da nije ni počela isplata otpremnina za još 280 radnika.

Prema njegovim rečima ukupna vrednost socijalnog programa za 280 radnika iznosi 220 miliona dinara.

FRA je osnovana 1953. godine od kada je proizvodila alate koje je izvozila i u zemlje u regionu, a deo fabričkih pogona bavio se proizvodnjom i za vojnu industriju.

Posle isplate socijalnog programa fabrika će otići u stečaj zbog velikih dugovanja bankama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari