Radnici Jure zbog korone odbijaju da uđu u fabriku 1Foto: FoNet/ Ljiljana Stojanović

Radnici prve smene u fabrikama južnokorejske kompanije Jura u Leskovcu i Rači odbili su juče da rade jer je jedna radnica u Leskovcu pozitivna na korona virus, dok u Rači zaposleni ne žele da uđu u pogone jer smatraju da postoji rizik od zaraze.

Kako za Danas kaže Ivan Krstić, poverenik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, u Leskovcu se ispred fabrike Jura juče ujutro okupilo oko 1.000 zaposlenih radnika koji su odbili da uđu u pogone nezadovoljni što se od njih očekuje da rade iako je prethodno ustanovljeno da jedna radnica boluje od korona virusa.

– Niko iz poslovodstva se nije obratio okupljenim radnicima iako su oni to očekivali. Zaposleni smatraju da zbog pojave korone u fabrici niko ne treba da radi dok se ne steknu uslovi za bezbedan rad. Radnici su odlučni u svom zahtevu da rada nema dok traje epidemija korona virusa, da bi se ulaskom u dalji radni proces ugrozili životi i zdravlje zaposlenih i niko od njih nema nameru da radi – navodi naš sagovornik.

Juče nisu hteli da rade ni zaposleni u fabrici Jura u Rači iz istih razloga kao i njihove kolege u Leskovcu.

Nakon toga usledio je sastanak poslovodstva Jure, rukovodstva fabričkog sindikata „Nezavisnost“ i predstavnika Kriznog štaba opštine Rača, na kojem je dogovoreno da, pre eventualnog nastavka proizvodnog procesa, situaciju u pogonima kompanije proceni epidemiolog i da se sa procesom rada ako postoje uslovi započne danas.

Podsetimo da je poslovodstvo Jure radnicima koji ni prekjuče nisu želeli da uđu u proizvodne pogone, u kojima im nisu bili obezbeđeni uslovi za rad, obećalo da će im plaćeno odsustvo biti produženo do 26. aprila.

Istoga dana, menadžment se predomislio i naknadno pozvao zaposlene da dođu na svoja radna mesta, što su oni odbili.

Predsednik ogranka UGS „Nezavisnost“ u Juri Saša Marković kaže da je, na osnovu procene epidemiologa, odlučeno da u naredne dve sedmice, u fabrici Jure u Rači radi po nešto više od 400 od ukupno 1.200 zaposlenih.

Odlučeno je, pojašnjava naš sagovornik, da do 220 radnika bude angažovano u prvoj, a oko 200 radnika u drugoj smeni, dok u trećoj smeni proizvodnja neće biti organizovana.

Predsednik Sindikata industrije, energetike i rudarstva u UGS „Nezavisnost“ Milorad Panović kaže da je Jura u Rači morala da počne da radi, jer je to učinio i južnokorejski proizvođač automobila KIA, čiji je Jura korporacija glavni snabdevač elektro instalacijama.

Nije, dakle, smatra Panović, sporno što je Jura počela da radi, ali ne mora da se radi po svaku cenu. Tim pre, ukoliko nisu stvoreni odgovarajući uslovi za rad u vreme pandemije.

U Ministarstvu za rad Danasu je rečeno da je Odsek inspekcije rada Leskovca juče utvrdio da je Jura korporacija u svom pogonu u Leskovcu „preduzela odgovarajuće preventivne mere, a nakon što je utvrđeno prisustvo korona virusa kod nekih zaposlenih“.

– Takođe poslodavac je naveo da će zaposlenima koji budu radili biti isplaćena zarada, a da oni koji ne žele da rade nisu u obavezi da dolaze na posao, te da će obaveze prema njima biti ispunjene u skladu sa instrukcijama Vlade i sredstvima određenim programom mera Vlade Srbije. Zatvoren je novi pogon u kome su rad obavljali zaraženi korona virusom, biće izvršena dezinfekcija objekta, i taj pogon neće raditi. Predviđeno je da se rad odvija u starom pogonu fabrike a zaposlenima će poslodavac obezbediti maske, rukavice i dezinfekciona sredstva. Nakon otpočinjanja rada inspekcija rada će izvršiti nadzor kako bi proverila da li se sprovode preventivne mere u oblasti bezbednosti i zaštite na radu – ističu u Ministarstvu za rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari