Radnici Kliničkog centra u Kragujevcu i dalje bez plata 1Klinički centar Kragujevac Foto: Pressek

Zaposleni na određeno vreme u kragujevačkom Kliničkom centru, njih 134, već tri meseca ne primaju plate. Nekolicina njih koji su se tim povodom javno oglasili, tvrde da im je nedavno ukinuta i nadoknada za prevoz.

Radi se, inače, o nemedicinskom osoblju, odnosno pomoćnim radnicima čije plate se, za razliku od stalno zaposlenih, finansiraju iz kase Kliničkog centra, a čiji je račun, kao što je naš list već i pisao, u blokadi još od sredine decembra prošle godine.

– Poslednji put, deo zarade isplaćen nam je početkom decembra, i od tada nas nedeljama, sada već i mesecima obmanjuju u vezi sa našim platama. Najgore je što ne znamo kad ćemo da počnemo ponovo da ih primamo – ističu pomoćni radnici, koji, u najvećem broju, sa tom zdravstvenom ustanovom imaju ugovore o radu na rok od 24 meseca i koji ovih dana apeluju na medije da im pomognu da izađu iz, kako kažu, lavirinta i besparice, u kojoj su se našli mimo svoje krivice. Napominju da je njihove navode nedavno potvrdila i Inspekcija rada kojoj su se obratili za pomoć.

U kragujevačkom Kliničkom centru našem listu danas je potvrđeno da radnicima zarade nisu isplaćene od decembra, te da je razlog tome blokada računa. Ističu i da se novac za isplatu zarada nalazi na zaštićenom računu te da će im zaostale zarade biti isplaćene čim račun bude odblokiran.

– Račun naše zdravstvene ustanove u blokadi je od 18. decembra prošle godine zbog dugova kompaniji Velefarm koji datiraju iz 2010. i 2011. godine. Očekujem da će račun naše ustanove da bude deblokiran u najskorije vreme – rekao je juče našem listu v. d. direktora Kliničkog centra u Kragujevcu dr Predrag Sazdanović, napominjući da blokada računa nije ugrozila osnovnu delatnost te ustanove. Kragujevački KC, prema njegovim rečima, uprkos blokadi redovno pruža sve zdravstvene usluge.

Ukupan dug Velefarmu narastao je sa 88,6 na 182,76 miliona dinara, koliko je iznosio sredinom decembra. Vlada Srbije je, krajem decembra, Kliničkom centru uplatila 99,5 miliona dinara za otplatu dela tog duga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari