Radnici Staklare traže da se vrate na posao 1Foto: FoNet/ Muzej nauke i tehnike

Sudbina 500 radnika Srpske fabrike stakla (SFS) u Paraćinu neizvesna je i nakon nedelju dana nakon što je Privredni sud u Kragujevcu obustavio stečajni postupak i tom odlukom je vratio fabriku u stanje u kome je bila pre stečaja.

Oko 500 radnika je u međuvremenu dobilo otkaze, a jedna od otpuštenih radnica rekla je FoNetu kako ona i njene kolege očekuju da, na osnovu sudskih presuda, budu vraćeni na posao.

„Mi već imamo presude u našu korist i očekujemo da će ih, nakon ukidanja stečaja, ubrzo potvrditi i Apelacioni sud u Kragujevcu“, rekla je radnica Vesna Simić, jedna od radnica koja je zbog uvođenja stečaja ostala bez posla.

Ona je dodala da SFS, osaim povratka na radna mesta, otpuštenim radnicima pojedinačno duguje oko 150.000 dinara naime neisplaćenih zarada.

„Mislimo da su isplate problem zbog koga izbegavaju da nas vrate na posao. Međutim, direktoru smo predložili i mogućnost da nam isplate dugovanja, proglase nas za tehnološki višak i uz socijalni program isprate iz fabrike“, rekla je Simić.

U upravi fabrike FoNetu je potvrđeno da će o status radnika koji su dobili otkaze odlučivati Nadzorni odbor, čija će sednica najverovatnije biti zakazana sledeće nedelje. Privredni sud u Kragujevcu uveo je SFS u stečaj u septembru prošle godine zbog potraživanja čačanske firme „Vaksilium“ u iznosu od 47 miliona evra.

Ta firma je početkom novembra povukla svoj zahtev za uvođenje stečaja, nakon čega je Privredni sud u Kragujevcu doneo odluku o obustavi.

Prema nezvaničnim informacijama, ukupne obaveze SFS su oko 93 miliona evra, dok je njen kapital procenjen na 35 miliona evra.

Najveći poverioci su javna preduzeća EPS i Srbijagas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari