Radnik Železare: Ne tražim ništa, samo da radim, da izdržavam decu 1Foto: Podunavlje.info

Oni koji su danas pre podne ulazili u smederevsku Železaru bili su svedoci neobične scene; radnik Saša Đorđević, samohrani roditelj i njegovo dvoje dece, stajali su kod glavne kapije sa transparentima.

Razlog – Saša je ostao bez posla. Iz Železare kažu da tu nije ništa sporno, da mu je ugovor istekao i da nije obnovljen.

„Saša Đorđević bio je zaposlen u Kompaniji HBIS group Serbia na određeno vreme. NJegov ugovor o radu je istekao 31.3.2019. godine i nije produžen. Dakle, njemu ugovor o radu nije raskinut, već nije produžen nakon isteka vremena na koji je zasnovan. Kompanija HBIS GROUP Serbia apsolutno u svemu postupa shodno odredbama Zakona o radu Republike Srbije“, glasi kompletan odgovor Sektora za odnose s javnošću HBIS Group Serbia, dostavljen portalu Podunavlje.info.

Saša ne spori da je tako, da mu je ugovor istekao, ali to nije prvi put, radi u Železari od aprila 2016. godine, stalno pod ugovorima, koji su mu obnavljani više puta. Tri meseca, dva, godinu dana, devet meseci, tri… Nije jedini, objašnjava, mnogo je takvih, ali je, ako ništa drugo, mislio je, među retkima koji su samohrani roditelji, kojima je ta plata jedini izvor prihoda i da neko u fabrici i na to pazi. Radio je kao operater na makazama na liniji valjanja u Toploj valjaonici sve do tog, ispostaviće se, za njega kobnog 1. aprila.

– Nadao sam se da će me, po Zakonu, kada je prošlo dve godine kako radim bez prekida, bez dana bolovanja, primiti za stalno. Umesto toga ovo… Koliko puta sam samo zbog proizvodnje bezpogovorno ostajao da radim i po isteku radnog vremena. Samohrani sam roditelj dvoje dece koja su učenici srednjih škola u Smederevu i plata koju tu zarađujem jedini nam je izvor prihoda, nemam nekog izbora. Obratio sam se i sindikatima, ako poslodavci ne razumeju oni bi trebalo – kaže Đorđević.

Sindikati, Samostalni i ASNS, zaista su se obratili dopisom gospodinu Vangu, pomoćniku generalnog direktora, u kome se zalažu za rešavanje ovog slučaja, i još jednog radnika koji je u istoj situaciji, takođe samohranog roditelja dvoje dece, čiji ugovor nije obnovljen, ali i obraćaju pažnju poslovodstvu, generalno, na problem radnika na određeno.

„Razgovarali smo više puta o statusu zaposlenih na određeno vreme, slali smo dopis gospodinu Songu u decembru prošle godine… Rekli smo vam i ranije, što i sami dobro znate, svi ti zaposleni rade na veoma bitnim radnim mestima, ili direktno u proizvodnji ili u podršci proizvodnje. Dakle, na poslovima gde je potrebno određeno  vreme da se stekne znanje i rutina, za neke poslove i više godina. Zameniti ih zaposlenima koji tek treba da se obučavaju direktan je gubitak za Kompaniju. Moramo da istaknemo i to da zapošljavanje preko Agencije na proizvodnim poslovima, koji dodatno imaju rizike zbog uslova rada, potpuno je nakaradno i svi oni koji su vas savetovali da to radite nisu prijatelji našoj Kompaniji“, navodi se pored ostalog u dopisu dva sindikata poslovodstvu fabrike.

Podršku Đorđeviću su dale i njegove kolege sa Tople valjaonice, njih pedesetak je potpisalo molbu poslovodstvu da ga zadrže na poslu.

Đorđević misli da je, osim opšte situacije, gde se zaposleni na određeno drže u neizvesnosti – kada će im, na koliko i da li će im ugovori uopšte biti obnovljeni, njegovom slučaju doprineo i incident koji je, srećom, prošao bez težih posledica. Kako kaže „radi se o čistom revanšizmu i sujeti naših rukovodilaca, jer smo u jednom momentu, kada se desio incident na Toploj Valjaonici, zajedno sa Samostalnim sindikatom, došli do informacije da se ne poštuju pravila bezbednosti i da se nepravilno radi i zbog toga su većina rukovodilaca kažnjeni“. 

Koji je zaista razlog nije navedeno na papiru koji je dobio kada mu je ukinuta propusnica za ulaz u Železaru. Dobio je, usmeno, isto obrazloženje koje smo i mi, pisano, dobili od Sektora za odnose s javnošću, da mu je ugovor istekao i da nije obnovljen. Nije mu ni bitno, kaže, koji je pravi razlog, jedino mu je važno da radi, da zaradi, da ima čime da obezbedi uslove deci da završe školu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari