Ratari ostaju bez zemlje 1Foto: Socijalni forum

U Ministarstvu poljoprivrede sede ljudi koji razmišljaju kako da unište srpskog seljaka, navode zrenjaninski poljoprivrednici koji su suočeni sa nedostatkom zemljišta za obradu ali i brojnim monopolima.

Uzrok nezadovoljstvu je neracionalno davanje u dugoročan zakup na 30 godina 3.400 hektara zemlje prve i druge klase nemačkom Tenisu i dvema srpskim firmama, što je pogodilo ratare u ovoj opštini.

-Danas je imperativ da se rade velike površine, zato je potreban zakup državnog zemljišta. Davanje velikih površina državne zemlje u zakup firmama koje se nikad nisu bavile poljoprivredom onemogućava seljačka gazdinstva da dopune svoje posede – kaže zemljoradnik Slavko Vukov.

Dragan Kleut iz Asocijacije poljoprivrednika Banata kaže da je oko 900 hektara državne zemlje u pet sela u okolini Zrenjanina dodeljeno jednoj privatnoj firmi, koja se nikad nije bavila zemljoradnjom.

-Na taj način ugrožen je opstanak lokalnih poljoprivrednika. Ta firma ne ispunjava zakonske uslove za zakup državnog zemljišta, „osnivačaki ulog“ tog preduzeća iznosio je 50 dinara. Zbog kršenja zakona pokrenuli smo upravni spor – kaže Dragan Kleut.

Borislav Čizmaš, ratar iz Botoša, kaže da u njihovom ataru ima 1.350 hektara državnog zemljišta, ali samo 150 je bilo na licitaciji, a zakup je iznosio 85.000 dinara po hektaru.

-Sa tako skupim zakupom, nema zarade, moguć je samo gubitak. Tenisov zakup je 221 evro, razlika u visini koju plaća Tenis i onog koji su platili botoški ratari je 400 evra. Nemačka firma dobija zemlju prve klase, a treba da gradi farme sa 2.500 krmača, što je mimo svih evropskih standarda. Na razlici u ceni zakupa Tenis će dobiti 30 miliona evra po jednoj farmi – kaže Borislav Ćizmaš.

Prema njegovim rečima, zbog prava prečeg zakupa zemljišta koje imaju stočari u Botoš dolaze firme sa strane i dobijaju državnu zemlju.

Ali, tvrdi Čizmaš, one i ne obrađuju zemljište, nego ga daju u podzakup, što jer kažnjivo, ali niko od nadležnih ne reaguje.

Na tribini posvećenoj položaju poljoprivrede, koju je organizovao Zrenjaninski socijalni forum, pobrojani su brojni problemi banatskih ratara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari