Rekonstrukcija pruge Subotica - Senta počinje 1. aprila 1Ilustracija Foto: EPA/DANIEL IRUNGU

„Infrastruktura železnice Srbije“ 1. aprila u železničkoj stanici Subotica  počinje rekonstrukciju regionalne, jednokolosečne, neelektrificirane pruge Subotica – Senta, u dužini od 38,5 kilometara, saopšteno je iz Železnica.

Radovi će trajati 270 dana i planirano je da budu završeni do kraja 2019. godine.

Pruga Subotica – Senta izgrađena je 1889. godine, a poslednji put remontovana je dvadesetih  godina prošlog veka, što znači da njena rekonstrukcija nije rađena skoro punih sto godina. Poređenja radi, remonti pruga neophodni su na svakih 20-25 godina, što znači da je ova pruga četiri puta nadživela svoj funkcionalni vek.

Zbog toga je danas stanje železničke infrastrukture na ovoj pruzi veoma loše, a brzina vozova je svega 10-30 kilometara na sat, a nosivost pruge je samo 16 tona/osovini.

Kako navode u saopštenju, pruga Subotica – Senta biće rekonstruisana polovnim materijalom pridobijenim sa magistralnih pruga, a radovima je, pored ostalog, predviđena kompletna zamena šina, pragova i tucanika na ovoj deonici.

Po završetku radova, brzina vozova biće povećana na 80 km/sat, a nosivost pruge na 22,5 tona/osovini. Procenjena vrednost radova iznosi oko dve i po milijarde dinara.

Rekonstrukcija pruge Subotica – Senta je značajna i zbog činjenice da je pet lokalnih samouprava u Vojvodini potpisalo ugovor sa železničkom kompanijom za prevoz putnika „Srbija Voz“ o sufinansiranju železničkog prevoza na liniji Subotica – Kikinda. Ugovor su potpisali gradovi Subotica i Kikinda, kao i opštine Senta, Čoka i Kanjiža, što će svakako doprineti povećanju broja vozova i putnika na ovoj relaciji.

Rekonstruisana pruga Subotica – Senta biće najjeftiniji i najefikasniji vid robnog transporta na ovoj relaciji, a povećanje nosivosti pruge omogućiće da njome saobraćaju duže i teže železničke kompozicije. Istovremeno, rekonstrukcija ove pruge omogućiće i lakše odvijanje teretnog železničkog saobraćaja tokom izgradnje pruge za velike brzine između Novog Sada i Subotice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari